Terug naar ontdekken

Festiviteiten

"Het zit ‘m in ons landschap en gevoel voor tradities"

René en Marc

“Dit jaar is, op een incident bij de start na, alles weer goed verlopen,” vertelt René. “Een ruiter was van zijn paard gevallen en had een hersenschudding. De hulpdiensten waren gelukkig snel ter plekke om de ruiter van de juiste zorg te voorzien.” Zittend aan zijn keukentafel blikt René samen met Marc voldaan terug op het evenement.

"De belangstelling was enorm!"

René Senden (65) en schoonzoon Marc Gubbels (36) zijn twee van de drijvende krachten achter de jaarlijkse slipjacht in hun woonplaats Mheer. Zaterdag 17 november 2018 vond de 40ste editie plaats. Een relatief jonge traditie van vriendschap, bolstaand van gebruiken en onlosmakelijk verbonden met ons landschap.

Per toeval in Mheer

René is hobbyboer. Hij heeft paarden en op zijn cour thuis loopt hond Izar rond. Al vanaf dag één is hij betrokken bij de organisatie van de slipjacht in Mheer. Een jacht die daar toevallig terecht kwam. René: “Eind jaren zeventig bezocht een Eijsdenaar onze jaarlijkse kermis. Hij nam een neef mee uit Noord-Nederland. Die neef, lid van Jachtvereniging Soestdijk, was direct onder de indruk van ons landschap. Hij zag een slipjacht over de landerijen van het kasteel al voor zich.” De verenigingen in Mheer zagen het ook zitten. Ze pakten zich samen en organiseerden in 1979 hun eerste slipjacht. Tot op de dag van vandaag is de adellijke familie de Loë, eigenaar van het Mheerder kasteel, de waardige gastheer. Het Slipjachtcomité werd later opgericht en inmiddels is René zes jaar voorzitter. Het comité is ontstaan vanuit Schutterij Sint Sebastianus en Harmonie St.Cecilia in Mheer. Van de schutterij is René ook lid. Net als Marc, die vanaf zijn verkering met de dochter van René, niet anders kon dan ook vrijwilliger worden bij de slipjacht. Eerst als sliptrekker en daarna als secretaris.

Vriendschappelijk spel

“De slipjacht is een vorm van honden- en paardensport,” zegt René. “Mijn twee dochters hebben ook al vijf of zes keer meegereden. Het is geen echte jacht waarbij levende dieren worden geschoten. Daar is het ooit wel van afgeleid.” René heeft het dan over de traditionele vossenjacht die al in de zeventiende eeuw door edelen werd gehouden op het platteland van Ierland en Engeland. René legt uit: “Een groep van zo’n dertig Kerry Beagles speelt de hoofdrol in het spel. Deze meute honden is getraind om het uitgezette geurspoor op te speuren en te volgen. Zij staan onder leiding van de Huntsman. De ruiters te paard volgen de honden met het doel de run op een goede manier uit te rijden.”

Een aantal leden en vrienden van de schutterij vervult die dag de rol van sliptrekker. Marc is er een sinds 2002. Voor de honden uit slepen de sliptrekkers een lap, doordrenkt van geur, over de weilanden achter zich aan. “Het geurspoor trekken we lopend, maar vaak genoeg ook rennend.” Marc lacht: “Ook dit jaar hebben we een sprintje moeten trekken om niet ingehaald te worden door de honden.” Marc is intussen een echte routiné die zijn landschapskennis ook overdraagt aan de jongere generatie. “We hebben een aantal jongens van een jaar of twaalf die mee het spoor gaat uitzetten. Je kunt niet jong genoeg beginnen.” De slipjacht is volgens Marc een vriendschappelijk spel voor zowel de ruiters als de vrijwilligers. “En voor het publiek is het een prachtig schouwspel in de openlucht.”

Een echte traditie

De slipjacht mag dan toevallig in Mheer terecht gekomen zijn, maar het is niet met hetzelfde toeval uitgegroeid tot een echte traditie. “Veel ruiters uit eigen regio en daarbuiten komen voor ons heuvelachtige landschap. Ze zeggen vaak genoeg dat het hier net Ierland is. Daarnaast hebben wij in onze gemeenschap begrip en gevoel voor tradities die verbonden zijn met ons landschap,” zegt René. “Een vereniging als de schutterij is net als een jachtvereniging ontstaan vanuit de adellijke families. Daarbij hoorden vroeger allerlei rangen en standen met hun eigen gebruiken, kledingvoorschriften en rituelen. In de huidige maatschappij zijn die rangen en standen zo goed als verdwenen, maar als vereniging houden we de gebruiken en rituelen die erbij horen graag respectvol in stand. Dat is iets wat we als verenigingen onder elkaar delen.”

Naast het in stand houden van oude gebruiken dragen het Slipjachtcomité en de schutterij met deze traditie ook bij aan de instandhouding van het landschap in en om Mheer. René: “De ruiters vinden een run met veel natuurlijke obstakels, zoals heggen, altijd geweldig. Dat maakt een run mooi en uitdagend. Door de jaren heen zijn veel van die typische meidoornheggen verdwenen omdat het voor boeren te veel tijd kost om ze te onderhouden. In overleg met enkele boeren en de gemeente hebben wij als vereniging het onderhoud van hun heggen op ons genomen. Daarvoor krijgen we wat subsidie van gemeente. Zo trekken we niet alleen publiek maar houden we ook ons landschap en onze vereniging gezond.”

Ontdek ook

Wandelen

Wandelroutes van Elly

Fietsen

Williams fietstips

Eten en drinken

Lekker eten met Math

Monumenten

Jo in het archief

Meer Festiviteiten

Samen vieren we het leven!

2018

15 februari

Finale LVK 15 februari 2019 (Stichting LVK 2019 Gullepe-Mergraote)

vrijdag 15 februari, MECC Maastricht

Lees meer

6 april - 7 april

Volta Limburg Classic

zaterdag 6 april - zondag 7 april, Eijsden

Lees meer

27 april - 28 april

Bloesem2Daagse

zaterdag 27 april - zondag 28 april, Start: St. Geertruid fanfarezaal

Lees meer

28 april - 28 april

Kasseiencriterium wielerspektakel

zondag 28 april - zondag 28 april, Eijsden - Nederland

Lees meer

4 mei

Nationale Herdenking (Eijsden)

zaterdag 4 mei, Eijsden

Lees meer

5 mei - 5 mei

Gravel Series Liberation rides

zondag 5 mei - zondag 5 mei, Banholt

Lees meer

23 juni - 23 juni

Antiekmarkt Bemelen

zondag 23 juni - zondag 23 juni, Bemelen

Lees meer

29 juni

Eroica Limburg

zaterdag 29 juni, Eijsden - Margraten

Lees meer

18 augustus

Castle fair

zondag 18 augustus, Kasteel Eijsden, Eijsden

Lees meer

7 september - 8 september

Limburgs Landmarkt (Mesch)

zaterdag 7 september - zondag 8 september, Mesch

Lees meer

Bekijk alle hoogtepunten van dit seizoen

Inschrijven voor de volgende editie