"Ik maak het mensen graag naar de zin."

William uit Rijckholt

Als trotse eigenaar van een bed and breakfast annex eetcafé en inwoner van Rijckholt is William Bronckers (46) altijd goed op de hoogte van wat er speelt in het dorp. Hij is zelf misschien geen fervent wandelaar of fietser, maar dat is niet nodig. Zijn gasten houden hem up-to-date. Drie aanraders die uiteraard starten vanuit Rijckholt, geschikt voor zowel de sportieve als de recreatieve fietser.

Mijn tips

1

Zwerven door het land van Herve

“Deze route is ontwikkeld door Raymond Oostwegel, een echte fietsliefhebber hier uit het dorp. Hij weet dus waar hij het over heeft. Deze route is er een voor de sportieve fietser, die graag wordt uitgedaagd. Naast de hellingen en afdalingen kun je je onderweg ook tegoed doen aan weidse uitzichten. De route voert je via Rijckholt, door de Belgische en Franstalige streek Herve, om vervolgens weer via Mesch terug te keren in de gemeente Eijsden-Margraten.”Bekijk de fietsroute
60 kilometer

2

De korenwolf

“Ook deze route is ontwikkeld door Raymond Oostwegel. Ik krijg van veel wielrenners te horen dat ze flink wat spierpijn hebben na het fietsen van deze tocht. In de route zitten vijftien Zuid-Limburgse kuitenbijters verwerkt. Als je aan het einde van de rit nog energie over hebt, raadt Raymond je aan de route nog een keer te doen in tegengestelde richting. Een zwaardere tocht kun je niet fietsen in Nederland! De fietsers die aan één ronde genoeg hebben, kunnen daarna hun welverdiende pilsje op ons terras komen drinken.”


Bekijk de fietsroute
68 kilometer

3

Rijckholt-Eijsden-Margraten

“Dit is een leuke route voor de e-bikers onder ons. Maar de fanatiekeling doet hem natuurlijk op zijn gewone fiets. Mijn eigen fiets? Die heb ik ergens in een grijs verleden op school achtergelaten. Maar ik krijg regelmatig terug van mensen dat dit een mooie route is vanwege de bezienswaardigheden en de prachtige diversiteit aan landschappen die je doorkruist in binnen- en een stukje buitenland. Ook leuk om deze tocht al toerend met de auto af te leggen.”Bekijk de fietsroute
43 kilometer

"Als dorpscafé heb je een sterke sociale functie."

Sinds 2000 is William eigenaar van Kaffee Riekelt in Rijckholt. Een plek waar mensen samenkomen, verliefd worden, opgroeien en oud worden. Zoals William het zelf noemt: “Een gezellig dorpscafé zonder poespas.”

Zodra de voorzichtige lentezon tevoorschijn komt, weten inwoners en bezoekers de terrasjes in Eijsden-Margraten wel te vinden. Zo ook het terras van Kaffee Riékelt, dat prachtig uitzicht biedt over de weilanden en de rand van het Savelsbos.

Divers publiek
“Hier komen allerlei mensen over de vloer. Ik heb klanten met wie ik dagelijks een praatje maak aan de toog, het clubje ouderen dat na de kerkmis op zondag komt kaarten en bewoners uit het dorp die altijd een vaste tafel reserveren. Daarnaast komen regelmatig gasten uit mijn eigen of vanuit een andere bed and breakfast een hapje eten. En ook de jeugd komt hier vaak. Jongeren uit Rijckholt en Eckelrade bijvoorbeeld, die graag een glas speciaalbier komen drinken.” William omschrijft zijn eetcafé als een plek met een ongedwongen sfeer waar jong en oud vanuit het dorp, maar ook daarbuiten samenkomen. “Dat is eigenlijk al jaren zo. Je ziet kinderen uit het dorp opgroeien en dorpsgenoten oud worden. Vroeger kwamen bijvoorbeeld kinderen met hun ouders op bezoek en nu werken ze bij me in de bediening.”

Amateurpsycholoog
Het dorpscafé heeft een sterke sociale functie. “Je faciliteert ontmoetingen. Het is natuurlijk mooi om te zien als mensen zich na lange tijd weer treffen tijdens een familiefeest, wanneer ze belangrijke momenten in hun leven hier vieren zoals een jubileum. Maar je biedt ook de plek waar ze op een waardige manier afscheid kunnen nemen van hun dierbare, door samen te zitten aan de koffietafel.” Zowel lief als leed is aan de orde van de dag bij Kaffee Riékelt. “Vaak genoeg vervul ik de rol van psycholoog, amateurpsycholoog dan wel. Sommige mensen die hier komen, hebben behoefte aan een luisterend oor. Maar ook niet meer dan dat, want voor tegenspraak of een goed advies staan ze meestal niet open”, zegt William met een knipoog. 

Uniek
Een eetcafé in een kleine gemeenschap houdt het dorp volgens William levendig en in beweging. “Er komen op die manier niet alleen dorpsgenoten maar ook bewoners en toeristen uit de wijdere omgeving naar Rijckholt. Daar profiteren andere ondernemers ook van. Het één versterkt het ander.” De omgeving heeft natuurliefhebbers genoeg te bieden. William interesseert zich al jaren voor het Zuid-Limburgse landschap. “Ik heb een cursus gevolgd over de ontstaansgeschiedenis ervan via IKL Limburg. Nu mag ik me ambassadeur van het nationaal Limburgs landschap noemen. Van de ondergrondse vuursteenmijn in het Savelsbos zijn er maar drie in de hele wereld, dat is uniek.” Zijn kennis houdt William niet alleen voor zichzelf. “Ik vind het belangrijk dat ik mijn gasten iets kan vertellen over de plek waar ze zijn.”

Verbinding zoeken
William werkt graag samen met andere ondernemers of enthousiastelingen uit de gemeente. “Door onze krachten te bundelen, kunnen we een veel sterker verhaal naar buiten uitdragen.” Williams samenwerking is vooral gericht op het verrijken van het recreatieve aanbod in de streek, zoals wandelroutes en fietstochten. “Lotty Reintjens uit Gronsveld organiseert bijvoorbeeld begeleide wandeltochten door de streek, waarbij Kaffee Riékelt afwisselend met andere cafés het startpunt is. Samen met camping/eetcafé de Bosrand in Sint Geertruid hebben we een eigen wandelroute ontwikkeld. En de rustplaats in de 1000ste wandelroute van dé wandelaar uit Eijsden, Jos Wlazlo, is ons café.”

“Ik vind het belangrijk dat ik mijn gasten iets kan vertellen over de plek waar ze zijn.”
“Ik vind het belangrijk dat ik mijn gasten iets kan vertellen over de plek waar ze zijn.”

Niet alleen voor de portemonnee…
Het is volgens William belangrijk om de juiste balans te vinden in het recreatieve aanbod en het belang van de bewoners. Als ondernemer is hij zich bewust van de mogelijkheden in zijn omgeving. Als bewoner is hij vooral gepassioneerd over het landschap en het culturele erfgoed zoals de vuursteenmijn in het Savelsbos en de Bronk. “We wonen in een prachtige omgeving. Ik wil me enerzijds inzetten om al het moois wat we in Rijckholt hebben te behouden, maar ik vind ook dat buitenstaanders daarvan mogen genieten. Daarin zie ik als ondernemer natuurlijk kansen.” Een voorbeeld van hoe William deze twee zaken goed weet te combineren, is zijn bed and breakfast. “In het oude klooster achter de kerk zaten vroeger de paters Dominicanen. Op een gegeven moment kwam dit pand leeg te staan en daar werd het niet mooier van. Inmiddels ben ik in het oude klooster een bed en breakfast begonnen met vijf kamers. Het pand wordt nu weer netjes onderhouden, het vervult weer een functie en gasten kunnen genieten van het historische bouwwerk.”

Ontdek ook

Festiviteiten

Het zit ‘m in ons landschap en gevoel voor tradities

Wandelen

Wandelroutes van Elly

Eten en drinken

Lekker eten met Math

Monumenten

Jo in het archief

Meer fietsen

Fietsverhuur

Bike Service Eijsden

Wilhelminastraat 84
6245 AX Eijsden
t: +31(0)43 4092916
info@bikeserviceeijsden.com
www.bikeserviceeijsden.com

De Moosjtum

Catharinastraat 9
6245 LB Oost-Maarland
t: +31(0)6 51138738
info@buitengoed.nu
www.buitengoed.nu

Fietsshop Heuvelland

Bergstraat 13
6262 NV Banholt
t: +31(0)43 4571443
www.fietsshopheuvelland.nl

Fietswinkels

Bike Service Eijsden

Wilhelminastraat 84
6245 AX Eijsden
t: +31(0)43 4092916
info@bikeserviceeijsden.com
www.bikeserviceeijsden.com

Broqua Rijwiel- en Bromfietsenhandel

Rijksweg 5-A
6269 AA Margraten
t: +31(0)43 4589089
info@broqua.nl
www.broqua.nl

Fietsshop Heuvelland

Bergstraat 13
6262 NV Banholt
t: +31(0)43 4571443
www.fietsshopheuvelland.nl

Framed

Tromputte 10
6269 BC Margraten
t: +31(0)43 3110282
info@frmd.nl
www.frmd.nl

Inschrijven voor de volgende editie