Terug naar ontdekken

Eten en drinken

"Lekker eten is voor mij bijna therapeutisch."

Math uit Banholt

Positieve oplossingen vinden voor de problemen in zijn omgeving, dat staat centraal in het leven van Math Roijen (64). Twintig jaar lang deed hij dit in zijn eigen bedrijf HabetsRoyen, totdat hij zelf met tegenslag te maken kreeg en ziek werd. Toch blijft Math optimistisch en zet hij zich gedreven in voor iedereen die zijn hulp wilt ontvangen. Genieten? Dat doet hij ook, door lekker te eten met vrouw Tonny (63) in Eijsden-Margraten. Lees hier zijn drie tips.

Mijn tips

1

Herberg Sint Brigida

“Als je echt culinair en lekker wilt eten, moet je in Noorbeek bij Frans en Brigitte zijn. Frans is een doorgewinterde top-kok en Brigitte een echte gastvrouw. De manier waarop hij zwezerik klaarmaakt is een echte delicatesse. Het water loopt me al in de mond als ik het vertel. Binnen heerst een gemoedelijke sfeer en bijzonder is vooral de aankleding van het terras door Jonathan Wanders. Ook voor wandelaars een echte aanrader, want ze hebben ruime openingstijden.”

www.herbergsintbrigida.nl

2

Bie Meijs

“Ik heb enorm respect voor de manier waarop deze jongeman samen met zijn partner het café van zijn vader heeft weten om te bouwen tot een eigentijds en gezellig eetcafé. Vooral in deze tijd, want het gaat lokale ondernemers niet voor de wind. De mix van eten en café maakt het tot wat het is. Er zijn altijd mensen met wie je een praatje kunt maken. En de locatie aan de charmante Diepstraat in Eijsden is natuurlijk top.”

 

www.biemeijs.nl

3

Stroop uit Eckelrade

“Je krijgt nergens zo’n stroop als bij Vandewall in Eckelrade. Ambachtelijk gemaakt met hun eigen biologisch geteelde appels en peren. Het is een ware ervaring om eens met deze lui te praten. De bezieling waarmee deze mensen hun werk doen, is echt inspirerend en wordt van vader op zoon doorgegeven. Tip: Als je van tevoren belt en aankondigt dat je langskomt, krijg je meestal ook nog een rondleiding."www.puurvandewall.nl

"Ik bewonder mensen die in moeilijke tijden doorzetten."

Math groeit op in Banholt, verlaat het dorp voor studie en werk maar keert veertig jaar later terug naar zijn wortels. Helpen zit hem in het bloed. Ook al betekent dit soms dat je hard moet zijn. Voor jezelf en voor anderen. Een ding is zeker volgens Math: “We hebben elkaar nodig.”

Math zit in de woonkamer. “Ik zal het maar even uitleggen om misverstanden te voorkomen. Ik heb Dystonie Torticollis Spasmodica met tremos, dat is een ziekte waardoor ik heen en weer schud met mijn hoofd. Dat schudden heb ik niet onder controle. Niet dat je denkt: wat is dat voor negatieve man. Die schudt altijd nee.”

Optimistisch
Hij kan er gelukkig zelf om lachen. Maar hij erkent dat het ook heel lastig is. “Het beperkt me enorm. Ik mag geen auto meer rijden, lezen is een probleem en regelmatig interpreteren mensen mijn afwijking verkeerd. Daarom probeer ik het meteen uit te leggen aan mensen die me niet kennen. Dat is soms wel vermoeiend.” Maar zoals bij alles zoekt Math ook in de omgang met zijn ziekte naar positieve oplossingen en dan moet hij soms ook hard voor zichzelf zijn, vindt hij. “Ik ben - sinds ik gestopt ben met mijn eigen bedrijf - heel actief als voorzitter van de Stichting Un Abrazo para los Amigos.” Als zijn gezondheid het toelaat, is hij vrijwel dagelijks voor de stichting in de weer. Aangezien hij op afstand werkt, gaat veel contact via e-mail. “Door dat geschud ga ik net iets langzamer door mijn e-mails heen dan andere mensen. Daarom begin ik gewoon wat eerder.” ’s Ochtends vanaf zeven uur zit Math achter zijn computer en als het werk erom vraagt, gaat hij gewoon wat langer door.

 

Afspraak is afspraak
Math heeft twintig jaar keihard gewerkt in zijn eigen bedrijfsadviesbureau in Margraten, wordt ziek en heeft inmiddels een respectabele leeftijd bereikt. Niemand zou gek opkijken wanneer hij zou besluiten het iets rustiger aan te doen. Math ziet dat anders. “Voordat ik samen met mijn toenmalige zakenpartner ons kantoor begon, heb ik ook een tijd in de Argentijnse stad Azul gewerkt.” In de jaren tachtig is hij daar namens Wildhandel Van Leendert werkzaam in een industriële hazenslachterij. De fabriek vervult in die tijd een belangrijke werkplek voor veel inwoners van de stad en goede leefomstandigheden zijn er niet vanzelfsprekend vanwege de grote armoede. Math bouwt al snel een band op met de mensen daar. Hij spreekt destijds bij vertrek met zichzelf af dat wanneer het hem in de toekomst goed gaat, hij terugkeert om de mensen in Azul te helpen. “Daar heb ik me aan gehouden.”

Terug naar Azul
“In 2008 ben ik teruggekeerd en kwam ik via oude bekenden terecht bij een dagopvang voor meervoudig gehandicapten. De omstandigheden waren erg slecht en ik heb besloten om deze mensen te helpen. Ze hadden de middelen niet, maar het werk dat daar gedaan werd was bewonderenswaardig.” Terug in Nederland heeft Math zich enkele jaren later omringd met een aantal enthousiaste vrijwilligers en de Stichting Un Abrazo para los Amigos opgericht. Nu negen jaar later ziet de dagopvang er in Maths woorden “manjefiek” uit en is de stichting in staat ook andere mensen in Azul te helpen. Maar niet iedereen wordt zomaar geholpen. “De mensen moeten zelf ook de energie en wil hebben om hun leefomstandigheden te verbeteren. We gaan niet alles voor ze doen. Wij zorgen voor de materialen en de gemeenschap gaat er vervolgens zelf mee aan de slag. Het moet iets van hunzelf worden.” 

Banholtse steun
Zijn bemoeienis voor het goede doel is ook in zijn geboortedorp niet onbekend. Een voorbeeld? Iemand in Banholt vraagt hem om hulp bij het sparen van een boodschappenpakket. Want wat hij is het buitenland kan, kan hij hier toch ook? Math spaart niet één maar meteen twintig pakketten, zodat ze met hulp van de parochie kunnen worden verdeeld onder dorpsgenoten die het minder goed hebben. “Zo is mijn leven,” zegt hij droog. Zou het toeval zijn dat hij tegenover de Lourdesgrot van Banholt woont? Hij krijgt in ieder geval ook veel steun van zijn dorpsgenoten voor zijn eigen stichting. “Met de ‘Tebanneter Mert’ hebben vrijwilligers €2000,- opgehaald waarvan de stichting onder andere bedden met toebehoren heeft kunnen kopen voor de gehandicapten in Azul.”


“In het leven hebben we elkaar nodig want alleen kun je als mens niks.”
“In het leven hebben we elkaar nodig want alleen kun je als mens niks.”

De motor van het dorp
In de energie en betrokkenheid die je in een gemeenschap vindt, moet je volgens Math vooral samen investeren. “Neem de Lourdesgrot van Banholt, die is nog steeds een grote bindende factor in ons dorp. Ik bewonder de dames die zich hier voor inzetten en help ze waar nodig met hand en spandiensten.” Maar de grootste luxe van het dorp is volgens Math de behoorlijke hoeveelheid jeugd.. “Dat is ongelofelijk.” Hij wordt er enthousiast van. “Hun betrokkenheid bij het dorp is enorm. Denk aan de Carnaval en de Jonkheid tijdens de Bronk. Daarom is het een kwalijke zaak dat de Banholtse jongeren die aan hun toekomst willen werken en een eigen huis willen kopen, veelal niet terecht kunnen in hun geboortedorp.” Er is momenteel een tekort aan betaalbare koophuizen in Banholt. “Hier heeft de gemeente een aantal jaren geleden te weinig aandacht aan besteed. Veel jongeren die een huis willen kopen, zijn nu genoodzaakt het dorp te verlaten. Dat is zonde, zij zijn de motor van het dorp. In het leven hebben we elkaar nodig want alleen kun je als mens niks. Zo was het op kantoor, zo is het bij Un Abrazo para los Amigos in Azul en zo zal het altijd blijven in ons mooie dorp ‘Tebannet’.”

Ontdek ook

Festiviteiten

Het zit ‘m in ons landschap en gevoel voor tradities

Wandelen

Wandelroutes van Elly

Fietsen

Williams fietstips

Monumenten

Jo in het archief

Meer eten en drinken

Overzicht eet- & drinkgelegenheden VVV Zuid-Limburg

Bekijk hier

Inschrijven voor de volgende editie