"Verwonder je eens over de omgeving."

Elly uit Noorbeek

Elly (56) en Hub Janssen-Elissen (56) zijn met recht twee van de grootste ambassadeurs van Noorbeek. Elly zet als derde generatie het levenswerk van haar familie voort: de 107 jaar oude cadeauwinkel ‘Tieske’. Hub is van oorsprong Sibbenaar, maar wordt in de jaren ‘80 net zo verliefd op de omgeving van Noorbeek als op Elly. Hun twee dochters staan inmiddels op eigen benen en nu doet Elly, samen met Hub, niets liever dan haar verwondering over de streek delen met anderen. Bekijk hieronder haar drie wandeltips in en om Noorbeek.

Mijn tips

1

Route Noorbeek 1 gele paaltjes

“Deze wandelroute begint in het oude centrum van Noorbeek. Hier wordt meteen de rijke geschiedenis van het dorp zichtbaar: de mooie Sint Brigidakerk met daarnaast de oeroude plataan en de statige Sint Brigidaden. Deze den wordt ieder jaar, sinds 1634 op de tweede zaterdag na Pasen, opnieuw geplant ter ere van de patrones van ons dorp. Via het beekje ‘de Noor’, holle boswegen, weilanden en boomgaarden kom je uit bij wat de Noorbekenaren ‘de Heugde’ noemen. Vanaf deze hoogte kijk je weer mooi uit over de andere zijde van Noorbeek en zie je zelfs de drie kerken van Noorbeek, Mheer en Banholt.”

Bekijk de wandelroute
7 kilometer

2

Route Noorbeek 3 groene paaltjes

“In tegenstelling van de looprichting die wordt aangegeven in het overzicht van deze wandeling, kiezen wij ervoor deze wandeling net andersom te lopen. Op deze manier heb je de vergezichten voor en naast je, en niet achter je. De Limburgse heuvels zijn te mooi om niet optimaal van het uitzicht te genieten. Je loopt achter het kerkhof van Noorbeek door en bent direct midden in de natuur. Sta tijdens de route eens stil bij de prachtige graften, weilanden en bossages en zie in de verte de Sint Pietersberg, het Belgische Visé , en het Voer- en Noordal.”
Bekijk de wandelroute
8,9 kilometer

3

Route Noorbeek 4 rode paaltjes

“Ook deze wandeling adviseren wij andersom te lopen, dan op het overzichtskaartje wordt aangegeven. Vanuit Noorbeek loop je via een slingerende weg richting het Belgische ’s Gravenvoeren en aan de rechterkant zie je het beschermde natuurgebied het Noordal. Nog voordat je in België komt, ga je linksaf omhoog via een onverharde holle weg. In deze holle weg heeft sinds kort een dassenfamilie een nieuwe burcht aangelegd. Verwonder je over het werk dat deze gravers verzetten om hun onderkomen te bouwen.”


 

Bekijk de wandelroute
8,2 kilometer

"Liefde en passie zijn onze drijfveren."

Cadeauwinkel en VVV-servicepunt ‘Tieske’ was al jaren een begrip in Noorbeek, maar dankzij de familie Janssen-Elissen is het dat nog steeds. Met veel liefde en passie staat Elly - met hulp van Hub - vier dagen per week klaar voor bewoners en toeristen in Noorbeek.

“Tieske, dat was de bijnaam van mijn opa”, vertelt Elly. Ze loopt naar de gang tussen de winkel en het woonhuis en pakt een zwart-wit foto erbij, waarop de oude winkel en smidse te zien zijn. “Mijn opa begon hier in 1910. Hij werd vroeger in de volksmond ‘Tieske’ genoemd en toen Hub en ik de winkel in 2005 van mijn moeder hebben overgenomen, hebben we de winkel officieel Tieske genoemd, ter nagedachtenis aan mijn opa.” Inmiddels is het alweer een aantal jaar vanzelfsprekend voor kinderen uit het dorp om snoep ‘bie Tieske’ te halen. En toeristen begroeten Elly in de winkel regelmatig alsof het haar eigen voornaam is. 

Keerzijde van de medaille
Elly en Hub kunnen de winkel tegenwoordig niet meer wegdenken uit hun leven, maar in het verleden is dit wel eens anders geweest. “Toen mijn vader overleed was ik negen en mijn broer elf”, vertelt Elly. “Mijn moeder bleef op 38-jarige leeftijd dus met twee kleine kinderen en een eigen winkel achter. Dat was niet gemakkelijk voor haar. Vrij en zorgeloos was onze jeugd niet echt. Wij hebben het met ons drieën moeten doen en dat was af en toe best pittig. Begrijp me niet verkeerd,” vervolgt Elly, “ze heeft mij en mijn broer met ontzettend veel liefde opgevoed. Mensen liepen in en uit, het was een zoete inval bij ons thuis en alles kon. Mijn moeder had veel voor ons over maar vond het wel vanzelfsprekend dat ik haar in de winkel hielp. Want zo hoefde ze geen andere hulp te betalen.” Van jongs af aan had Elly eigenlijk de ambitie om kapster te worden. Maar dat is er niet van gekomen. “In die tijd voelde ik me erg verantwoordelijk. Moeder heeft me wel op mijn hart gedrukt dat ik de benodigde diploma’s moest halen, waardoor ik als zelfstandige vrouw verder kon. Hier ben ik haar nog altijd heel erg dankbaar voor.”

Levenswerk
Als in 2002 de geestelijke en lichamelijke gezondheid van Elly’s moeder achteruitgaat, moet er worden nagedacht over een opvolger. “Mijn moeder kreeg last van een psychose, ontzettend pijnlijk om dit van dichtbij mee te maken.” De situatie van haar moeder en het feit dat de winkel inmiddels zo’n groot en belangrijk onderdeel is van haar eigen leven, maakt de keuze voor Elly heel eenvoudig. Zij gaat de winkel voortzetten en met haar gezin in het ouderlijk huis erachter wonen. “Ik kon het niet verkroppen dat de winkel - het levenswerk van mijn opa, papa en mama - aan vreemden zou worden verkocht. Ze hebben hier altijd zoveel liefde in gestoken. En ik ben nu zó blij dat ik de eigenaresse van deze mooie, oude, winkel mag zijn. Ik zou nu niet meer anders willen. Mijn broer heeft me enorm geholpen om dit mogelijk te maken.”“Het interieur van de winkel hebben we bewust authentiek gelaten, dat is de charme.”
“Het interieur van de winkel hebben we bewust authentiek gelaten, dat is de charme.”

Eeuwenoud pand
“Hub heeft er wél even over na moeten denken”, vertelt Elly. “Hij wist dat hij de rust en het gemak van ons nieuwbouwhuis moest inleveren voor een eeuwenoude woning die nodig verbouwd moest worden. Bovendien kwam daar de rumoerigheid van een winkel aan huis nog bij.” Maar zoals vaker in het gezin, is het drie tegen één en komt Hub er niet onderuit om met zijn dames te verhuizen. “Maar we zijn inderdaad wat tegengekomen tijdens de renovatie”, zegt Elly vol ongeloof. “Delen van het huis zijn nog gevlochten met stro en afgewerkt met leem. En we ontdekten de smeedijzeren cijfers 1, 2 en 8. Waarschijnlijk is het pand dus eind 1200 gebouwd. Hub zei vaak voor de flauwekul tegen mijn moeder: ‘Wie me dit huis toch heeft verkocht…’. Daar kon ze, zelfs toen ze ziek was, nog om lachen.”

Service en aandacht
“Het interieur van de winkel hebben we bewust authentiek gelaten, dat is de charme.” Elly wijst naar de ouderwetse weegschaal in de winkel, die nog uit vaders en moeders tijd is. Mensen kunnen tegenwoordig ‘bie Tieske’ terecht voor cadeautjes, tabak, snoep, streekproducten, wenskaarten én voor informatie over de streek. “Sinds 2007 zijn wij ook een VVV-servicepunt en is Hub, als hij vrij heeft, misschien wel vaker in de winkel te vinden dan ik,” knipoogt Elly. “Hub is een echt buitenmens en weet zo ontzettend veel over de omgeving te vertellen. We vinden het allebei heerlijk om een praatje te maken met mensen en ze te informeren over de streek. We merken dat veel mensen dat ook echt waarderen en daarvoor bij ons terugkomen. Service en persoonlijke aandacht is veel mensen wat waard. Niet alleen de oudere generatie hoor, ook steeds meer jonge koppels komen bij ons terecht.” Toeristen die regelmatig terugkomen naar Noorbeek, komen vaak standaard even bij de winkel langs, dat vinden ze leuk. Elly verwondert zich soms over de waardering die mensen hebben voor hun service. “Laatst kwam een toerist me zelfs een hand geven om me te bedanken voor mijn uitleg over de omgeving. Dat had ik nog nooit meegemaakt. Blijkbaar werkt het als je iets met liefde en passie doet.”


Meer weten over het dorpje Noorbeek en haar inwoners? Bekijk het videoportret van Maarten van Bun of neem eens een kijkje op noorbeek.nl.

Ontdek ook

Festiviteiten

Het zit ‘m in ons landschap en gevoel voor tradities

Fietsen

Williams fietstips

Eten en drinken

Lekker eten met Math

Monumenten

Jo in het archief

Meer wandelen

Routes

RouteYou

Bekijk hier een interactieve kaart met wandel- en fietsroutes in en om de gemeente.

Wandelgids Zuid-Limburg

Op deze website zijn honderden leuke wandelingen te vinden. Jos Wlazlo, inwoner van de gemeente, voorziet de website van actuele wandelroutes door heel Limburg, de Voerstreek, land van Herve, Ardennen en de Eifel.

Wandelroutes VVV Zuid-Limburg

Ook in de rest van het Zuid-Limburgse landschap zijn er prachtige routes te bewandelen. Vind hier een uitgebreid overzicht.

Inschrijven voor de volgende editie