"Ik hoop dat ook mijn kleinkinderen kunnen blijven genieten van deze mooie regio."

Emiel Frambach uit Sint Geertruid

Emiel is een echte Sint Geertruidenaar. Hij woont er al zijn hele leven. De passie voor fietsen zit hem in het bloed. Al jong begon hij als toerfietser. Nu fietst hij enkel recreatief en geniet hij van zijn gezin en kleinkinderen. Emiel deelt graag zijn favoriete fietsroutes met je.

Mijn tips

1

Voor sportieve fietsers: Lus 3 Amstel Gold Race

“Deze fietsroute voert je door een groot deel van de gemeente en bevat een paar pittige klimmetjes”, zegt Emiel. “De mooie klim op de Bemelerberg, ‘De loper’ is bij veel fietsliefhebbers bekend, zelfs internationaal. Een echte uitdaging om deze berg op te fietsen.”

Bekijk route

76 km

2

Voor mountainbikers: Sint Geertruid Route

Een echte route voor mountainbikers waarbij je dwars door het Savelsbos naar beneden gaat. Emiel noemt het: “Een uitdagende route langs de mooie plekjes van de gemeente”.

Bekijk route

30,8 km

3

Voor recreatieve fietsers: Maasfietsroute

“Deze route is extra bijzonder omdat je met een veerpontje over de Maas in België terecht komt. Een grensoverschrijdende route dus.” Emiel legt uit dat je, eenmaal aan de overkant van de Maas, via een mooie route langs de Belgische plaatsen Lanaye (Ternaaien), Eben-Emaël en Kanne weer uitkomt in het Nederlandse Maastricht.

Bekijk route

22,7 km

"Mensen pakken zich hier samen en genieten van het leven."

Vanaf zijn achttiende fietste Emiel vijf jaar lang wedstrijden. Een bekende prof is hij nooit geworden, maar hij liet de professionele fietswereld niet los. Hij ging doen waar hij nog veel beter in is: organiseren. 

Meer dan fietsen alleen
Zestien jaar lang was hij organisator van de Amstel Gold Race en in 1998 en 2012 zat hij in de organisatie van het WK wielrennen dat beide keren plaatsvond in onze provincie. Nog steeds is Emiel beroepsmatig actief in de wielerwereld met zijn bedrijf Extra Leisure. “Ik ben op het moment druk bezig met de organisatie van het fietsparcours van IRON MAN in Maastricht op 31 juli”, legt hij uit. “Een triatlon is voor mij weer een nieuwe organisatorische uitdaging. Het is niet meer alleen het fietsen waar ik me op kan focussen. Ik moet nu ook rekening houden met de andere wedstrijdelementen zwemmen en hardlopen.”

“Zolang mijn werk een uitdaging is, beleef ik er veel plezier aan.”
“Zolang mijn werk een uitdaging is, beleef ik er veel plezier aan.”

De geborgenheid van het geboortedorp
Zolang Emiel uitgedaagd blijft in zijn werk heeft hij er plezier aan. “Ik heb nooit een negen tot vijf baan gehad en moest vaak naar het buitenland. Dat heb ik wel moeten leren, want ik ben niet zo’n wereldreiziger.” Emiel woont en leeft dus graag in zijn geboortedorp. “Ik ben honkvast. Dat gevoel van vroeger, de geborgenheid, dat typeert voor mij Sint Geertruid,” legt Emiel uit, “én ieder fietsevenement hier in de omgeving, of het nou sportief of recreatief is, komt er doorheen.” Het dorp vormt de verbinding tussen het Maasdal en het Heuvelland. En hoewel hij er zelf nooit lid van is geweest, kent Sint Geertruid een bloeiend verenigingsleven. “Daarnaast wordt er hier nog veel waarde gehecht aan tradities en lokale productie”, zegt Emiel. Dat geldt ook voor de andere kernen van de gemeente, legt hij uit. “Om die reden hebben ze hun authentieke identiteit kunnen behouden en dat vind ik mooi. In de gemeenten om ons heen zie je dat jammer genoeg veel minder.”

Fruitige gemeente
“Eijsden-Margraten is van oudsher een fruitregio en ik vind het belangrijk dat dit onder de aandacht wordt gebracht”, zegt Emiel. “Toen ik werd gevraagd om voorzitter te worden van de coöperatie Met Fruit Erop Uit heb ik dan ook meteen ja gezegd.” Met Fruit Erop Uit heeft als doel ondernemers met een goed verhaal met elkaar te verbinden, samenwerking tot stand te brengen en gezamenlijk de regio op de kaart te zetten. Emiel legt uit hoe belangrijk het is dat de gemeente haar verhaal vertelt. Op de vele streekproducten mogen we volgens hem meer dan trots zijn.

Een rijk verleden
“De gemeente heeft een rijk verleden, waarvan we nu nog steeds mogen genieten. Waar is bijvoorbeeld nog zo’n fruitveiling als in Margraten? En denk eens aan de Amerikaanse Begraafplaats. De mensen in het gemeentedorpje Mesch werden tijdens de Tweede Wereldoorlog als eersten van Nederland bevrijdt.” Een historie die we volgens Emiel mogen uitdragen. “We zijn, vind ik, nog veel te bescheiden over wat voor moois we hier in de gemeente hebben. Ik zet me hier graag voor in, zodat ook mijn kleinkinderen kunnen blijven genieten van deze regio.”

Ontdek ook

Festiviteiten

Eropuit met Dorieke

Monumenten

De juweeltjes van Wiel

Eten en drinken

Proef de streek met Frank

Wandelen

Lotte's favoriete routes

Meer fietsen

Fietsverhuur

Bike Service Eijsden

Wilhelminastraat 84
6245 AX Eijsden
t: +31(0)43 4092916
info@bikeserviceeijsden.com
www.bikeserviceeijsden.com

De Moosjtum

Catharinastraat 9
6245 LB Oost-Maarland
t: +31(0)6 51138738
info@buitengoed.nu
www.buitengoed.nu

Fietsshop Heuvelland

Bergstraat 13
6262 NV Banholt
t: +31(0)43 4571443
www.fietsshopheuvelland.nl

Fietswinkels

Bike Service Eijsden

Wilhelminastraat 84
6245 AX Eijsden
t: +31(0)43 4092916
info@bikeserviceeijsden.com
www.bikeserviceeijsden.com

Broqua Rijwiel- en Bromfietsenhandel

Rijksweg 5-A
6269 AA Margraten
t: +31(0)43 4589089
info@broqua.nl
www.broqua.nl

Fietsshop Heuvelland

Bergstraat 13
6262 NV Banholt
t: +31(0)43 4571443
www.fietsshopheuvelland.nl

Framed

Tromputte 10
6269 BC Margraten
t: +31(0)43 3110282
info@frmd.nl
www.frmd.nl

Inschrijven voor de volgende editie