Terug naar ontdekken

Eten en drinken

"De bloem van de wilde peen is een juweeltje op een salade."

Frank Radder uit Margraten

Frank en Monique runnen met veel passie hun kruidenkwekerij Puur Aroma in Margraten. Ze telen wel tachtig soorten kruiden op biologische wijze. Ze delen hun liefde voor natuur en pure voeding. Speciaal voor jou zetten ze hun favoriete streekproducten en –producenten op een rij.

Mijn tips

1

De Zeute Aardbei

“Harold en Veronique, de mensen achter het bedrijf, gaan verder dan alleen telen,” zegt Frank. “Ze hebben ontzettend veel mooie producten en zoeken altijd naar de beste aardbeienrassen.” Bij De Zeute Aardbei maken ze alles van en mét aardbeien. In hun winkel verkopen ze onder andere aardbeienjam, aardbeienbonbons en hun bekende aardbeien secco. Een secco die volgens Monique vooral bij dames in de smaak valt. Dit neemt niet weg dat er voor heren ook veel lekkers te krijgen is.

www.dezeuteaardbei.nl

2

Boomkwekerij Jos Frijns

“Dit is een bijzonder bedrijf. Het is ongeveer 140 jaar oud en de mensen die er werken doen dat met ontzettend veel kennis en liefde voor het vak,” vertelt Frank. “Niet alleen in deze fruitige gemeente zijn ze bekend, maar ook daarbuiten. Mensen komen van heinde en verre voor de mooie en oude fruitrassen, die in een gewoon tuincentrum niet verkrijgbaar zijn. Ik heb zelf verleden jaar een Malus d. ‘Rosette’ appelboom van Frijns in onze tuin gepland. De zoete appeltjes hebben prachtig rood vruchtvlees en zijn bijzonder lekker.”

www.boomkwekerij-frijns.nl

3

Janneke Philippi

“Janneke is een grotere ambassadeur van Zuid-Limburg, dan ze zelf denkt. Ze heeft erg mooie boeken geschreven met tal van recepten, waarmee ze deze gemeente echt op de kaart heeft gezet. Lokale en gezonde ingrediënten staan centraal in haar recepten.” Monique legt enthousiast uit hoe Janneke in staat is om een appel in al zijn diversiteit te laten zien: “Philippi beschrijft wel vijftig verschillende bereidingen met een eigen twist”. Frank: “Ze laat, zoals alleen zij dat kan, mensen bestaande recepten en ingrediënten herontdekken.”

www.studiophilippi.nl

"We koken graag met lokale producten, dat is het geluk van een eigen kwekerij."

Frank groeide op in Brabant. Tijdens zijn vakanties bij familie in Limburg ontmoette hij Monique. Het bleef niet bij een vakantieliefde, want inmiddels hebben Frank en Monique al meer dan 25 jaar hun eigen biologische kruidenkwekerij Puur Aroma. Frank is herborist en kan zonder moeite de lekkerste eetbare kruiden uit de natuur halen. Monique maakt er met plezier een mooi gerecht mee klaar. 

Eten uit de natuur
In de zomer staan de Zuid-Limburgse weilanden en bossen vol met kruiden. Als kruidendeskundige kan Frank in ieder seizoen overleven in de natuur. Deze kennis deelt hij graag met anderen. Frank: “Tijdens onze workshop ‘Eten uit de natuur’ neem ik mensen mee de omgeving in en oogsten we zorgvuldig wat het seizoen op dat moment te bieden heeft. Monique óf Chef-kok Marc Creusen maken vervolgens samen met de deelnemers een verrassende maaltijd van de kruiden. Het contrast vind ik mooi”, Frank glimlacht. “Het kruid dat eerst groeit in de wilde natuur en vervolgens verwerkt is in een mooi gerecht.”

”We oogsten wat het seizoen op dat moment te bieden heeft.”
”We oogsten wat het seizoen op dat moment te bieden heeft.”

Zoet en sappig zomerfruit
Mooie gerechten maakt Monique niet alleen tijdens de workshops. “Ik kook graag met alles wat hier te vinden is. We hebben dan ook een ‘eetbare’ tuin, waar ik veel uit kan gebruiken.” De kookboeken van dorpsgenoot Janneke Philippi komen dus goed van pas. “Ik maak vaak de plaatcake met ricotta, kruiden en bosbessen als groepen mensen komen. Die is echt héérlijk. Dat geldt overigens ook voor haar bosvruchtentaart.” Voor nog meer fruitige recepten raadt Monique het nieuwe receptenboek van Janneke ‘Vier de zomer met Janneke Philippi’ aan; hierin worden vijftig recepten met zoet en sappig zomerfruit uit de regio beschreven. Een aanrader.

Smaakmakende kruiden groeien om ons heen
“Vaak hebben we geen idee meer van de vruchten en kruiden die massaal in het wild om ons heen groeien. Denk maar eens aan de Prunus avium, die beter bekend is als de zoete kers. Niemand plukt die kers. Iedereen wil alleen die dikke soorten. En dat is jammer, want dit oude kersenras heeft misschien wel een kleiner vruchtje dan je gewend bent, maar is daarom niet minder lekker.” Frank kan talloze voorbeelden geven van smaakmakende kruiden, die in de zomer massaal groeien in deze regio. “Neem bijvoorbeeld de kleine pimpernel, een plantje met een pittige, komkommerachtige smaak. Of de ruige weegbree die je in de wildere, ongerepte natuurgebieden vindt. De lila bloem is heerlijk en geeft extra smaak aan sauzen of soepen.” Frank raadt mensen echter af om op eigen houtje eetbare kruiden te gaan zoeken en plukken. Veel soorten zijn namelijk beschermd, zoals de ruige weegbree, of giftig. Reden te meer om eens bij één van zijn workshops aan te sluiten.

Ontdek ook

Festiviteiten

Eropuit met Dorieke

Monumenten

De juweeltjes van Wiel

Wandelen

Lotte's favoriete routes

Fietsen

Op de trappers met Emiel

Meer eten en drinken

Overzicht eet- & drinkgelegenheden VVV Zuid-Limburg

Bekijk hier

Inschrijven voor de volgende editie