Terug naar ontdekken

Festiviteiten

"Ik wist niet dat in deze regio lekkere wijn gemaakt wordt."

Dorieke Schreurs uit Eckelrade

Dorieke’s liefde voor kunst, natuur en de regio zie je terug in alles wat haar bezighoudt. In haar dagelijkse leven én als beeldend kunstenaar is ze zich heel bewust van de omgeving waarin ze leeft. Dorieke deelt graag haar drie favoriete festiviteiten met je. “Dit is een rijk gebied; je vindt rust en ruimte in de natuur, maar ook op cultureel gebied is er genoeg te beleven.”

Mijn tips

1

PlateauKUNST

“Onder kunstenaars is PlateauKUNST, een initiatief van voormalig galeriehoudster Wanda Reiff, intussen een begrip. Wat je te zien krijgt, is professionele kunst. Tentoonstellingskunst die aanzet tot denken. Die je kunt bewonderen. Of niet natuurlijk”, Dorieke lacht. “Eén ding is zeker. De kunstroute brengt je langs zeer diverse locaties op het Plateau van Margraten en biedt veel inspiratie. Het is wel jammer dat PlateauKUNST nu voornamelijk bezoekers buiten de gemeente trekt. Wie weet verandert dat nog.”

PlateauKunst
27 & 28 augustus 2016
Plateau van Margraten

2

Streekmarkt Landgoed Heerdeberg

“In het gebied tussen Eckelrade, Heer en Cadier en Keer is het prachtig wandelen. Even pauzeren bij Landgoed Heerdeberg vind ik een echte aanrader. Er is een eetcafé waar je (h)eerlijk kunt eten, er is een Afrikaanse beeldentuin en tijdens de maandelijkse streekmarkt staan lokale, biologische producten en lekker eten centraal. Juist streekmarkten in mijn eigen regio vind ik waardevol om te bezoeken. Zo ben ik er bijvoorbeeld achter gekomen dat hier lekkere wijn wordt gemaakt.”

Streekmarkt Landgoed Heerdeberg
Iedere eerste zondag van de maand
Landgoed Heerdeberg Cadier en Keer

3

PREUVE! Libeek

Dorieke bezoekt graag lokale streekmarkten. Ook tijdens de Hoevefeesten in Libeek is er zo’n streekmarkt waar volop geproefd kan worden van streekproducten. Limburgse en Belgische producenten vertellen je er graag hun verhaal achter de producten, delen recepten of houden kookdemonstraties. Dorieke: “Mijn tip is om zeker eens met de mensen achter de lokale producten te praten. Zo krijg je uit eerste hand interessante informatie en de beste adviezen.” 

PREUVE! Hoevefeesten Libeek
17 juli 2016
Libeek, Sint Geertruid

"Hier komen geschiedenis, cultuur én natuur samen. Daar hoeven we dus niet ver voor te gaan!"

Dorieke woont samen met haar man, hun vier zonen en twee honden in een huis omgeven door groen. Achter het huis scharrelen kippen, staan groenten en kruiden in de moestuin en groeien vruchten in de fruitgaard. 

De verbinding tussen kunst en omgeving
“Op dit moment vallen in mijn leven verschillende aspecten samen. Ik probeer de kunst die ik maak en de omgeving waarin ik leef met elkaar te verbinden. Het feit dat ik in de groene en weidse omgeving van Eckelrade woon, heeft dit proces wel versneld. Voor mij komen cultuur, natuur en lokaal produceren en consumeren in deze regio samen en dat ervaar ik elke dag."

Produceren met grondstoffen uit de achtertuin
“Ik ben erg bezig met duurzaamheid”, vertelt Dorieke. Een overtuiging die ze ook volop deelt met de mensen in haar cursussen en workshops. “Ik vind dat de kunstwereld daar nog in achterblijft. Dus blijf ik steeds op zoek gaan naar manieren om nog natuurlijker en meer lokaal te werken. Ik maak bijvoorbeeld zelf temperaverf met de eieren van onze kippen. Het is vrij gemakkelijk te produceren door eigeel, water en pigmenten met elkaar te mengen. Ook ben ik op het moment zelf schilderdoeken aan het maken”, zegt Dorieke terwijl ze er een schilderdoek bij pakt en er voorzichtig over strijkt. “Kijk, de jutte ondergrond van het doek bestrijk ik met gesso, een soort primer. Gesso heb ik natuurlijk ook weer zelf op basis van natuurlijke ingrediënten gemaakt. Dat kan allemaal.”

"Ik maak zelf temperaverf met de eieren van onze kippen."
"Ik maak zelf temperaverf met de eieren van onze kippen."

Lokale thema’s
Net als lokale materialen verwerkt Dorieke ook graag lokale thema’s in haar werk. In 2015 was ze als organisator, curator en deelnemend kunstenaar betrokken bij de tentoonstelling ‘For Freedom’s Sake’. In het Huis van de Burger (red.: het gemeentehuis in Margraten) met als centraal thema ‘Oorlog en Vrede’. Dit thema sloot aan bij de herdenking en viering van zeventig jaar Nationale Bevrijding. “Bevrijding speelt, zeker met de ligging van de Amerikaanse Begraafplaats in onze gemeente, nog steeds een belangrijk rol. Duizenden, veelal Amerikaanse, soldaten hebben ruim zeventig jaar geleden in deze regio hun leven gegeven voor onze vrijheid. We moeten ons hier zeker bewust van blijven. Echter voor de jongere generaties is bevrijding een abstract iets. Ondanks dat er nu weer zoveel oorlogen wereldwijd woeden”, licht Dorieke toe. “Ik denk dat de nadruk in de toekomst steeds minder op herdenken zal liggen. Het is dus zaak op een nieuwe manier invulling hieraan te geven.”

Van niets, iets maken
Opnieuw invulling geven aan dingen en van niets, iets maken, past Dorieke  eigenlijk toe op alles dat ze tegenkomt. “Hieraan ligt de gedachte ten grondslag dat ik niets wil verspillen. Daarom vind ik het ook heerlijk om in mijn moestuin bezig te zijn en de meubels in mijn huis op te knappen.” Gebruik maken van wat op dat moment in de omgeving beschikbaar is, vat haar kijk op het leven goed samen. “Momenteel ben ik aan het onderzoeken hoe ik pigmenten kan winnen uit mijn eigen omgeving, zodat ik straks verf kan maken van lokale ingrediënten.”

Ontdek ook

Monumenten

De juweeltjes van Wiel

Eten en drinken

Proef de streek met Frank

Wandelen

Lotte's favoriete routes

Fietsen

Op de trappers met Emiel

Meer Festiviteiten

Samen vieren we het leven!

Zomer 2016

1 mei - 7 november

Streekmarkt en demonstratie beeldhouwen (Cadier en Keer)

zondag 1 mei - maandag 7 november, Cadier en Keer

Lees meer

3 juli

Bronk Processie (Oost-Maarland)

zondag 3 juli, Oost-Maarland

Lees meer

8 juli - 31 juli

IRONKIDS & IRONMAN

vrijdag 8 juli - zondag 31 juli, Eijsden

Lees meer

10 juli

Mars- en showwedstrijden Muziekfederatie LZW

zondag 10 juli, Mheer

Lees meer

16 juli - 17 juli

Hoevefeesten (Libeek)

zaterdag 16 juli - zondag 17 juli, Sint Geertruid

Lees meer

12 augustus - 14 augustus

Muziekfestival Midsummer (Margraten)

vrijdag 12 augustus - zondag 14 augustus, Margraten

Lees meer

21 augustus

Wandeltochten (Eijsden)

zondag 21 augustus, Eijsden

Lees meer

27 augustus - 28 augustus

PlateauKUNST (Plateau van Margraten)

zaterdag 27 augustus - zondag 28 augustus, Margraten

Lees meer

28 augustus

Kunstexpositie: De Zondag van Scheulder

zondag 28 augustus, Scheulder

Lees meer

4 september

Liberation Concert (Margraten)

zondag 4 september, Margraten

Lees meer

10 september - 11 september

Limburgs Landmarkt (Mesch)

zaterdag 10 september - zondag 11 september, Mesch

Lees meer

16 september - 18 september

Verbroederingsfeest 475 jaar Schutterij St. Sebastianus (Margraten)

vrijdag 16 september - zondag 18 september, Margraten

Lees meer

Bekijk alle hoogtepunten van dit seizoen

Inschrijven voor de volgende editie