"Het is dat we hier wonen, anders zouden we hier op vakantie komen."

Lotte de Moor uit Cadier en Keer

Geboren in Groningen, maar getogen in Cadier en Keer. Lotte voelt zich samen met haar man Dennis en twee zoontjes hartstikke thuis in deze gemeente. “We zijn liefhebbers van het pittoreske karakter en wandelen graag op de grens van dorp en natuur. We houden van de oude dorpjes op afstand, de vakwerkhuisjes en mooie vergezichten.” Lotte deelt graag haar drie favoriete wandelingen met je. Routes die niet alleen leuk zijn, maar ook goed te doen zijn met kinderwagens en kleine kinderen aan de hand.

Mijn tips

1

Rondje Bemelen

“Deze route gaat door het dorpje Bemelen waar de karakteristieke, hoge mergelwanden onderaan de berg echte eyecatchers zijn. Het is mogelijk de route op te delen in een noordelijk rondje en een zuidelijk rondje. Wat voor ons vooral bijzonder is, is het kerkje in Bemelen. Onze kindjes zijn hier gedoopt en we lopen dan ook graag even binnen.”

Wandeling (PDF, 755.1 kB)

2

Rondje Cadier en Keer

Voor wie een kleine wandeling wil maken, is deze route perfect. Bij start- en eindpunt eetcafé ‘Bij de Paters’ op Landgoed de Heerdeberg kun je lekker lunchen of een drankje nemen. “Bijzonder is het uitzicht op Maastricht. Met oud en nieuw kijken we daar vaak naar het mooie vuurwerk. In het park van het landgoed is bovendien een Afrikaanse beeldentuin, een boerendelicatessewinkel en een hertenkampje dat leuk is voor de kinderen.”

Wandeling

3

Rondje Sint Geertruid

“Ondanks de relatief kleine afstand die je wandelt, is het landschap heel gevarieerd. Je komt er van alles tegen: grasland, akkerbouw, hoog- en laagstam fruitbomen en zelfs een stuk bos. De diversiteit van het landschap prikkelt absoluut de nieuwsgierigheid van onze kinderen. Mijn advies is dan ook om er zeker met hen op uit te gaan.” Lotte en Dennis korten dit rondje in als ze met de kinderen op pad zijn. “We parkeren dan bij de kerk, lopen van daar naar nummer tien en via nummer negen naar nummer twee. Lotte lacht: “Wij sluiten dan altijd af met een pannenkoek bij ‘De Koekenpan.'"

Wandeling

"Ontdekken hoort bij onze reis naar een lokaal en bewuster leven."

Het landschap waarin Lotte en Dennis graag met hun kinderen wandelen, is ook nauw verbonden met hun werk. Samen runnen ze het architectenbureau Vullings de Moor op Landgoed Heerdeberg in Cadier en Keer.

Renovaties van bijzondere objecten
Ze passen in hun werk voornamelijk lokale technieken en bouwmaterialen toe. Lotte: “We renoveren bijzondere objecten. Met name monumenten in Zuid-Limburg, waar veel oude vakwerkhuizen te vinden zijn. Daarnaast zijn we momenteel bezig met de renovatie van panden in de binnenstad van Maastricht en Heerlen.” Ook in het bouwproces helpen Lotte en Dennis opdrachtgevers om afgewogen, energiezuinige en lokaal gerichte keuzes te maken. “Leemstuc of bijvoorbeeld Kunradersteen is hier in Zuid-Limburg te krijgen en past op natuurlijke wijze in het landschap”, legt Lotte uit. “Het is voor ons dan ook voor de hand liggend en logisch om met dit soort mooie materialen te werken.”

Wandelen hoort erbij
“Bij zo’n levensovertuiging hoort ook wandelen door de natuur”, vindt Lotte. “Wil je je bewust zijn van de wisseling van de seizoenen én je omgeving, dan zal je er op uit moeten. Liefst lopend. Want dan zie je veel meer details. Zo kwamen we tijdens een wandeling bij een plek terecht waar je flessen met verse melk kunt laten vullen. Heerlijk. En laatst wilde ik graag mijn oma’s naaimachine laten repareren. Ik liep toevallig langs een bordje met een telefoonnummer van iemand die zulke reparaties uitvoert. Met de auto was je daar gewoon langs gereden.”

“Wat ik hier aan de omgeving heel mooi vind, is de oorspronkelijkheid."
“Wat ik hier aan de omgeving heel mooi vind, is de oorspronkelijkheid."

Kinderen laten je bewuster leven
Lotte en Dennis proberen zoveel mogelijk lokaal te consumeren. “Maar,” zegt Lotte met een knipoog: “We gaan ook nog wel gewoon naar de supermarkt hoor. Kinderen laten je echter niet meer alleen aan jezelf denken. Je moet overal iets van vinden. Als ons zoontje vraagt: ‘Mama, mag dat?’, dan moet ik daar een antwoord op hebben.” Duurzaam leven en consumeren heeft Lotte altijd wel gefascineerd, maar door de komst van hun twee zoontjes is ze er samen met Dennis nog bewuster mee bezig. Zowel privé als qua werk. “Architectuur leent zich ook goed voor een dergelijke overtuiging. Het is namelijk belangrijk dat je open blijft staan voor de tijd en de omgeving waarin je leeft."

Oorspronkelijkheid in tradities en architectuur
"Wat ik hier aan de omgeving heel mooi vind, is de oorspronkelijkheid. Die zie je terug in tradities, maar ook in de architectuur. De tradities in de gemeente hier kennen vooral hun grondslag in het katholieke geloof. Toen ik klein was, kwam ik graag in de tuin van het Missiehuis in Keer. Ik zwierf daar rond en vond de Kruisweg interessant. Het feit dat een geloofsovertuiging zo’n fysieke plek heeft in het landschap en daarmee zó zichtbaar is, fascineert me. Zelf ben ik niet erg gelovig maar ik vind het mooi dat mensen er troost uit halen.”

Caption

Opgroeien in een groene omgeving
Mooie herinneringen aan andere plekken in het Zuid-Limburgse landschap zijn gegrift in Lotte’s geheugen. “Bij Groeve ’t Rooth ging ik als kind fossielen zoeken en in het bos eromheen heb ik veel gespeeld. Daar bouwde ik samen met vriendjes hutten en tijdens kindervakantiewerk deden we er het smokkelspel. Onze eigen kinderen hebben nu een hele andere omgeving om in op te groeien; namelijk het landgoed waarop we nu wonen.” Lotte woonde hier eerst een tijd anti-kraak. “Het was een soort niemandsland waarin ik alleen verbleef. Dat was heel bijzonder. Het was er ontzettend rustig. ’s Ochtends kwam het wel eens voor dat er een hert in mijn tuin stond of dat er een vos voorbij liep. Zoiets vergeet je nooit meer.”

Volg Lotte, haar gezin en de wandelingen die ze maken op Instagram.

Ontdek ook

Festiviteiten

Eropuit met Dorieke

Monumenten

De juweeltjes van Wiel

Eten en drinken

Proef de streek met Frank

Fietsen

Op de trappers met Emiel

Meer wandelen

Routes

RouteYou

Bekijk hier een interactieve kaart met wandel- en fietsroutes in en om de gemeente.

Wandelgids Zuid-Limburg

Op deze website zijn honderden leuke wandelingen te vinden. Jos Wlazlo, inwoner van de gemeente, voorziet de website van actuele wandelroutes door heel Limburg, de Voerstreek, land van Herve, Ardennen en de Eifel.

Wandelroutes VVV Zuid-Limburg

Ook in de rest van het Zuid-Limburgse landschap zijn er prachtige routes te bewandelen. Vind hier een uitgebreid overzicht.

Inschrijven voor de volgende editie