Terug naar ontdekken

Eten en drinken

"In de winter mag het allemaal wat rijker."

Janneke uit Margraten

Twaalf jaar geleden begint Janneke (40) met het ontwikkelen van recepten voor Allerhande, het maandblad van Albert Heijn. Samen met haar man Serge (47) runt ze inmiddels een succesvolle onderneming in receptuurontwikkeling en foodfotografie. Vele opdrachtgevers uit het noorden van het land zijn al vertrouwd met hun rijke, bourgondische stijl uit het zuiden. Weten hoe dat smaakt? Janneke deelt graag drie van haar favoriete winterrecepten, zodat je het zelf kunt proeven.

Mijn tips

1

Hertensukade met bockbier, stroop en bramen

“In januari verschijnt het volgende boek in onze serie Bij Janneke thuis: Stoven. We stoofden heel wat af de afgelopen maanden. Stoven is zo'n ontzettend fijne bereiding: mislukken kan bíjna niet en welke stoof ook op het vuur staat, de geur in huis maakt mij gelukkig en relaxed. In een stoof kun je bovendien heel wat lekkers uit onze gemeente combineren: wild, stroop, fruit, ontbijtkoek van de bakker en niet te vergeten bier of wijn.”


Bekijk het recept

2

Romige posteleinpasta

“Drie tot vier keer per week staat pasta op tafel. In welke vorm dan ook, ons hele gezin is er dol op. Verfijnd en toch winters is deze pasta met winterpostelein. Deze groente herken je aan de ruitvormige blaadjes. Ik noem 'm vaak 'rucola van het noorden', want winterpostelein is heerlijk in salades, op een sandwich, over pizza’s of bij carpaccio. Én de bladgroente doet het ook fantastisch in een stamppot of pasta. Biologische kruidenkwekerij Puur Aroma in Margraten kweekt winterpostelein. Ga er op zaterdag heen en verbaas je over de indrukwekkende kruidenvelden.”


Bekijk het recept

3

Speltcrumble met peer & cranberries

“Crumbles behoren tot mijn favoriete desserts, want ze zijn te maken met de altijd-in-huis-ingrediënten: suiker, boter, speltbloem en fruit. En wie is er niet dol op bubbelend warm, zoet fruit onder een deken van krokante speltkruimels? Je kunt een crumble helemaal voorbereiden en in de koelkast bewaren: zo is het ook nog een heel fijn dessert voor de kerstdagen of een winteretentje met vrienden.”Bekijk het recept

"Ik wil mensen zelf aan het koken krijgen."

De winter is voor Janneke het seizoen van dikke vesten en van sneeuw, althans daar droomt ze van. En het is natuurlijk het jaargetijde van comfortfood en gezelligheid. In haar vak begint de winter eigenlijk al in mei.

Kijkje in de keuken
Bij binnenkomst in huize Philippi wordt direct duidelijk dat voor receptuurontwikkeling en foodfotografie veel ruimte nodig is. Het rechthoekige kantoor van Janneke en Serge grenst direct aan hun grote lichte keuken, de plek waar het allemaal gebeurt. De lange bureaus in het kantoor liggen vol met papieren, servies en accessoires. Daarachter staat een grote wandkast die tot het plafond gevuld is met tal van kookboeken. 

Met een beetje fantasie zie je het al voor je: Janneke en Serge druk in de weer met stomende pannen op het vuur en prachtig opgemaakte borden op het aanrecht. Serge die de juiste positie vanachter zijn camera vaststelt en Janneke die nog een laatste blaadje rucola recht legt. “Het is net als in de mode,” vertelt Janneke, terwijl ze thee inschenkt. “Wij liggen altijd een of zelfs twee seizoenen voor op het werkelijke seizoen. Als je recepten ontwikkelt, moet je inspiratie opdoen, gerechten testen – meestal een of twee, maar soms wel vier keer – en recepten uitwerken. Vervolgens komt de fotografie erbij en hebben onze opdrachtgevers, zoals foodmagazine Delicious, hun deadlines. De winter met haar feestdagen is daarbij natuurlijk het seizoen der seizoenen als het om eten gaat.”

Vertrouwde contacten 
Janneke vertelt hoe zij en Serge samen met hun tweeling van elf in Margraten terecht zijn gekomen: “Ik kom eigenlijk uit Stein en ben later met Serge in Maastricht gaan wonen. Omdat ons bedrijf groeide, zochten we een mooie ruimte aan huis om vanuit te werken en sinds 2010 wonen we hier in dit huis in Margraten. Dit was ooit de burgemeesterswoning.” Het wonen en leven in Margraten bevalt Janneke en Serge goed. “Het is een ondernemend dorp en mensen staan open voor elkaar. Dat maakt het voor ons als ondernemers een prettige plek. Janneke vertelt dat ze vanuit hun werk veel contact hebben met leveranciers in de gemeente. “Ik koop bij voorkeur bij de lokale groenteboer, slager en bakker. Zo bouw je vertrouwde contacten op. De groenteboer in het dorp weet ondertussen waarvoor we de producten nodig hebben. Het is leuk om de kennis uit te wisselen met de groenteboer en slager over producten en hun bereiding.”

Herkenbaar en smakelijk
“Ik krijg vaak van mensen te horen die mijn recepten uitproberen: ‘Ik wist niet dat het zo eenvoudig was’. Door de eenvoud, de korte bereidingstijd en het gebruik van goede producten spreken mijn recepten veel mensen aan. Met een simpele draai probeer ik van ‘gewone’, alledaagse recepten iets bijzonders te maken”, vertelt Janneke. “Ik wil dat ze herkenbaar en smakelijk zijn. Dat ze mensen enerzijds aanmoedigen zelf te gaan koken en dat ze anderzijds mensen stimuleren er een eigen draai aan te geven.” Goede fotografie is daarbij heel belangrijk volgens Janneke en daar helpt Serge bij. “Het moet er zó lekker uitzien dat je meteen wilt beginnen. Zo zijn de beelden in de winter een stuk zwaarder en donkerder dan in het voorjaar.” Om gerechten appetijtelijk op de foto te krijgen, gebruikt Studio Philippi echter nooit trucjes als haarlak of motorolie. “Daar doen wij niet aan”, zegt Janneke. “Soms smeren we ingrediënten weleens in met een beetje olijfolie. En groenten zien er bijvoorbeeld frisser uit wanneer je ze heel kort kookt. Maar een goed gerecht heeft eigenlijk geen opsmuk nodig, want dan is het ook niet meer herkenbaar voor mensen.”

Lekker eten
Koken is volledig verweven met het dagelijkse leven van het koppel. “In totaal heb ik zo’n veertig receptenboeken gemaakt, waarvan zeven onder mijn eigen naam. De achtste komt in januari 2017 uit. We maken zo’n zes tot acht gerechten per dag.” Janneke lacht: “Uit zelfbescherming moeten we dus ook weleens wat eten weggooien of we maken er onze buren blij mee.” Janneke vindt dat je jezelf niets moet ontzeggen. “Als je je maar bewust bent van wat je in je mond stopt. Wat ik eet, moet lekker zijn en mijn voedingspatroon moet in balans zijn.” Terugkomend op de winter laat ze weten: “Een goed glas speciaalbier of lekkere wijn hoort er natuurlijk ook bij. Daar moet je van kunnen genieten.” Stiekem geniet Janneke ook al van de gedachte dat het voorjaar eraan komt. Maar voor wie nog liever even in winterse sferen blijft, waag je eens aan de drie receptentips hierboven.

Ontdek ook

Autoroutes

'En route' met Jo

Monumenten

Ria neemt je mee

Festiviteiten

Dyannes tips

Wandelen

Andrés tochten

Meer eten en drinken

Overzicht eet- & drinkgelegenheden VVV Zuid-Limburg

Bekijk hier

Inschrijven voor de volgende editie