Terug naar ontdekken

Festiviteiten

"Muziek hoort bij het leven."

Dyanne Sleijpen uit Bemelen

Als jongste van het gezin krijgt Dyanne (26) muziek met de paplepel ingegoten. Voor ze het weet, zingt ze haar eigen dialectnummers op allerlei Limburgse podia. Ze wordt verliefd op Philippe, een muzikale jongeman die midden in het Bemelse leven staat. Met haar positieve instelling zet ze zich actief in voor allerlei initiatieven in de regio. Dyanne nodigt je graag uit voor drie evenementen in de gemeente die je dit seizoen niet mag missen.

Mijn tips

1

Ochtendmis met harmonie Sint Laurentius

“Vanaf het moment dat Philippe en ik samen zijn, weten ze me als het om muziek gaat wel te vinden in Bemelen. Philippe speelt trompet bij de plaatselijke harmonie en mijn grote passie is zingen. Tweede kerstdag speelt de harmonie in de intieme setting van het pittoreske kerkje in Bemelen. Om nog even van de kerstsfeer te genieten brengen we samen een vertrouwd kerstrepertoire ten gehore tijdens de ochtenddienst. We starten om 10 uur.” Ochtendmis met Harmonie Sint Laurentius Bemelen
26 december
Sint-Laurentiuskerk
Bemelen

2

Kick-off Five 4 Five 2017

“Five 4 Five is een initiatief van de Business Vrienden van Kankeronderzoeksfonds Limburg. Zij proberen iedereen aan het bewegen te krijgen. Hun opbrengst gaat naar kankeronderzoek. Tijdens de Kick-off wordt er nog niet gesport, dat doen we pas in mei, deze avond doen verschillende sprekers hun verhaal. Als ambassadrice van Kankeronderzoeksfonds Limburg nodig ik iedereen uit om te komen. Loop, wandel of fiets je 20 mei 2017 mee voor het goede doel? Meld je dan alvast aan via Facebook.”

Kick-off
Five 4 Five 2017

25 januari
Koetshuis Kasteel Rijckholt
Gronsveld

3

Vrolluujzitting Jungle Fever

Dyanne houdt wel van een goed feestje op zijn tijd. Carnaval is dan natuurlijk de perfecte gelegenheid om even af te schakelen. “De vrolluujzitting (de dameszitting red.) die in Mheer georganiseerd wordt in aanloop naar de carnaval is altijd heel gezellig.” Dyanne kan het weten, ze heeft samen met haar vriendinnen nog geen editie overgeslagen. “Ook voor dit jaar heb ik al een kaartje. Ik moet wel nog even bedenken welk pakje ik ga aantrekken. Herken je me die avond? Dan drinken we samen een drankje!”

Vrolluujzitting
Jungle Fever

28 januari
Harmoniezaal
Mheer

"Ik zeg nooit nee. Ik grijp kansen."

In december 2015 betrekt ze samen met haar vriend Philippe een opknappertje in Bemelen. Dyanne komt oorspronkelijk uit Epen maar voor de liefde heeft ze wel een verhuizing over. En haar liefde voor muziek? Die is gewoon meeverhuisd.

Een opgewekte jongedame doet de deur open van een van de twee-onder-een-kap woningen aan de historische doorgaande weg tussen Maastricht en Aken. Niet voor niks de Oude Akerstraat genaamd. “We hebben al flink wat werk gehad aan de verbouwing. Gelukkig hebben we veel hulp gekregen van familie en vrienden, mijn vader in het bijzonder.” Dat is te zien want een grote lichte ruimte met een moderne keuken en een kookeiland stelen de show bij binnenkomst.

Net Jurassic Park
“Ik ben hier terecht gekomen omdat Philippe graag in Bemelen wilde blijven wonen. Hij is hier opgegroeid en voelt zich hier thuis. Ik ben dus maar gevolgd”, lacht Dyanne, terwijl ze meteen aanvult dat het haar heel goed bevalt. “We wonen hier heel fijn.” Dyanne draait zich om op haar stoel aan de keukentafel en wijst naar het uitzicht door de grote pui aan de achterkant van het huis. “Hey, we mogen niet klagen. We kijken uit op de fruitbomen. Geweldig toch! De omgeving hier is heel bijzonder. Denk maar eens aan de heide, de kalkhellingen en de ondergrondse mergelgroeves. Zo’n plaatsen buiten de dorpskern waar je op adem kunt komen en al je zorgen even lekker kunt laten gaan.” Ter verduidelijking googelt Dyanne ondertussen een paar plaatjes op haar smartphone. Kalk en mergel is heel typerend voor deze omgeving, het zou zo het decor van Jurassic Park kunnen zijn. Dit is wel iets anders dan de leisteen die ze in Epen hebben, maar waar het uitzicht weer heel romantisch is.”
 

Gemeenschapsgevoel
Dyanne is haar geboortedorp Epen zeker niet uit het oog verloren. Ze is nog steeds bevriend met haar vriendinnen van de basisschool. “Het is klein en dat maakt het gezellig. Je weet wat je aan elkaar hebt en bij wie je terecht kunt. Maar hier in Bemelen begin ik dat ook al te ervaren. De mensen zijn hier heel open en toegankelijk. Daarbij is Philippe behoorlijk actief in het dorp. Hij is bij de harmonie en bij de schutterij. Nou ja, de schutterij hebben ze zelf in het leven geroepen”, lacht Dyanne. "Juist omdat Philippe zo betrokken is bij het gemeenschapsleven was het voor mij vrij gemakkelijk om te integreren in het dorp. Zelf ben ik daardoor ook betrokken geraakt bij activiteiten in Bemelen. Net zoals bij de activiteiten in mijn eigen dorp.” Als het om muziek gaat weten ze Dyanne ondertussen vanuit allerlei windstreken te vinden.

Dialect raakt de juiste snaar
“Als tiener schreef ik mijn eerste liedjes. Ik schreef ze in het Engels. Maar deze liedjes misten iets. Mensen kunnen zich uiteindelijk het beste uiten in hun eigen taal. Dat geldt ook voor mij als ik zing en voor degenen die de muziek horen. Het raakt mensen meer. Ik schreef mijn eerste liedje in het dialect voor mijn opa, vlak nadat hij overleed. Het kwam er zo uit, dat had ik nog nooit meegemaakt. Een docent op de middelbare school moedigde me aan ermee naar buiten te treden.” Dat deed Dyanne, nog een beetje verlegen verzamelde ze alle moed en zong het lied voor haar opa tijdens de zangwedstrijd Gulpener open podium. Ze won. “Mijn lied raakte mensen. Dat was heel bijzonder. Vanaf dat moment wilde ik er meer mee gaan doen.” En dat deed ze. Dyanne ging naar het Conservatorium in Maastricht. In 2013 bracht ze haar eigen cd ‘Nooit gedach…’ uit en tegenwoordig combineert ze haar baan als muziekdocent bij het Sophianum College in Gulpen met het presenteren van evenementen en het zingen en schrijven van eigen nummers.

​​

“Je kunt alleen een cd maken die dicht bij jezelf staat.”
“Je kunt alleen een cd maken die dicht bij jezelf staat.”

Door!
“Ik vind dat muziek bij het leven hoort, vooral in de regio waarin we hier wonen met al haar harmonieën, die niet weg te denken zijn bij de tradities in de dorpen. Het is daarnaast als kind ontzettend goed voor je algemene ontwikkeling.” Muziek kan volgens Dyanne ook troost, inspiratie of kracht bieden. Dit jaar heeft ze de single ‘Door..!’ opgenomen. Een vrolijk nummer over kansen pakken en echt ergens voor gaan. Het is een voorproefje op haar nieuwe album met dezelfde naam als de single. Deze wordt in juni 2017 gepresenteerd. De opbrengst hiervan gaat geheel naar het Kankeronderzoeksfonds Limburg, waar ze ambassadrice van is. “Het wordt een cd die mensen kracht en positiviteit moet geven, net als de single.” Dyanne grapt: “Nu moet ik zelf nog even door: met schrijven.” Haar gitaar staat in ieder geval klaar om bespeeld te worden wanneer de inspiratie opborrelt.

Ontdek ook

Autoroutes

'En route' met Jo

Monumenten

Ria neemt je mee

Eten en drinken

Koken met Janneke

Wandelen

Andrés tochten

Meer Festiviteiten

Samen vieren we het leven!

Inschrijven voor de volgende editie