"Al rijdend ontdek je hier Toscaanse vergezichten."

Jo Andrien uit Eckelrade

Zijn achternaam verraadt zijn verre Waalse wortels, maar Eckelrade is de plek waar Jo (61) is grootgebracht. Hij ontdekt er zijn liefde voor techniek en auto’s. En hij weet zijn vrouw Evelien (56) ervan te overtuigen in Eckelrade samen een gezin te stichten. Inmiddels vliegen zonen Alain (26), Guy (24) en dochter Isabelle (22) een voor een het huis uit. Tijd genoeg dus voor Jo om zijn favoriete autoroutes met jou te delen.

Mijn tips

1

Rondje Eijsden-Margraten

“Je kunt met de auto natuurlijk flinke afstanden afleggen, waardoor je al snel de grens van de gemeente overgaat. Maar ook in Eijsden-Margraten kun je een prachtige route rijden per auto. De route is ongeveer 45 kilometer lang en start in Sint-Geertruid waar leuke eet- en drinkgelegenheden te vinden zijn. Onderweg kom je schitterende vergezichten tegen, die doen denken aan het Italiaanse Toscane. Eén tip: vermijd de weekenddrukte op de weg en kies een doordeweekse dag voor deze autoroutes zodat je ontspannen kunt rijden.”

Bekijk de autoroute

2

Hoogovens en mijnen

“De geschiedenis van de stad Luik vind ik erg interessant. Ik kom er graag. Mijn opa was Waals, misschien zit het in de genen. De stad is relatief dichtbij en de roerigheid en verpauperde industrie die je daar aantreft, staat in bijzonder contrast met de rust van mijn eigen dorp. Deze 150 kilometer lange route leidt onder meer door het oude industriegebied van Luik/Seraing. Bij het kasteel van Neuville, vlak voor Huy kun je heerlijk eten in de grote zaal van een kasteel. De terugweg voert langs de voormalige kolenmijn van Blegny.” 

Bekijk de autoroute

3

Mergelland en Voerstreek

“Eijsden-Margraten kent een prachtig afwisselend landschap dat niet stopt bij de grens met het Mergelland en de Voerstreek. Deze mooie route begint en eindigt in het Eijsdense Maasdal, waar legio eet- en drinkgelegenheden te vinden zijn. De weg voert verder over de heuvels en door de dalen en meertaligheid van de grensregio. Via kleine karakteristieke dorpjes beland je halverwege de route bij de abdij van Val-Dieu. Die is zeker een bezoek waard.”
Bekijk de autoroute

"Ik sleutel meer aan mijn auto’s dan dat ik in ze rijd."

Jo doet niets liever dan sleutelen aan zijn klassieke BMW’s, met hond Jules in zijn schaduw. Ooit had hij een eigen zaak in detachering van technisch personeel. Nu investeert hij in onroerend goed en heeft hij de vrijheid volop te genieten van zijn grote hobby.

Als je voor de karakteristieke woning van Jo staat, weet je direct in welke regio je bent. Grondstoffen als mergel, vuursteen en hout – typisch voor Zuid-Limburg – zijn terug te vinden in verschillende elementen van het huis. De ouders van Jo hadden vroeger een boerderij en zijn huidige woning was ooit een boerenwoning waarin de appeloogst, het hooi en kisten werden opgeslagen.

Honkvast
Binnen aan de houten eettafel in de landelijke keuken vertelt Jo: “Toen ik uit dienst kwam, ik was een jaar of 25, heb ik het oude huis helemaal afgebroken en opnieuw opgetrokken. Ik ben altijd streekgebonden geweest, op mijn diensttijd na heb ik nooit buiten Eckelrade gewoond. Ik heb ooit wel serieus overwogen om weg te gaan, maar uiteindelijk vond ik het toch belangrijk om dicht bij mijn ‘roots’ te blijven. Hier wonen onze vrienden en familie. Ik heb in deze omgeving altijd goed kunnen aarden. Dat gun je je kinderen ook. Mijn vrouw komt uit Grubbenvorst maar ook zij is niet meer weg te denken uit Eckelrade”, zegt Jo met een knipoog.

Een frisse wind
“Ik vind het leuk om te zien dat er ook in dit dorp uitbreiding komt. Vorig jaar hebben we er een nieuwe straat bij gekregen. Als kleine gemeenschap hebben we samen een bijeenkomst georganiseerd voor de nieuwe en de oude bewoners. We noemden dit ‘Eckelrade ontmoet Eckelrade’. Mensen werden deur aan deur uitgenodigd en tijdens de bijeenkomst zelf werden de Eckelraadse verenigingen gepresenteerd en leerden de bewoners elkaar kennen.” Jo is zich ervan bewust dat nieuwe bewoners in onze huidige maatschappij niet meer vanzelfsprekend worden opgenomen in de gemeenschap. “Eckelrade is zo kleinschalig dat we het ons niet kunnen permitteren om niet open te staan voor nieuwe mensen. Zo’n houding zou de leefomgeving hier niet ten goede komen.”

Fratsen
Aan de weidse omgeving van de boerderij waarin hij opgroeide, heeft Jo mooie herinneringen. Het plezier is van zijn gezicht af te lezen als hij enkele anekdotes uit de doeken doet. “Mijn liefde voor auto’s begon al in mijn tienerjaren. Ik was gek op techniek. Ik haalde allerlei fratsen uit. Gewoon om te ontdekken of dingen zouden werken zoals ik ze bedacht had. Zo sloopte ik de motor van de Solex van mijn vader en monteerde ik hem op mijn fiets. Ik weet nog dat ik er versteld van stond dat het nog werkte ook. Benzine haalde ik vervolgens stiekem uit de melkkarretjes, die gebruikt werden om de koeien die buiten stonden te melken.”

“De vrijheid van een eigen auto vond ik als jongen geweldig.”
“De vrijheid van een eigen auto vond ik als jongen geweldig.”

Op stap met de auto
“Op mijn achttiende wilde ik een eigen auto. Thuis hadden we geen auto, want mijn ouders hadden beiden geen rijbewijs. De vrijheid die een eigen auto me gaf vond ik geweldig. Ik kon overal heen. Ik werkte in Eijsden in discotheek De Manege achter de bar. Daarna reed ik midden in de nacht samen met vrienden naar België om op stap te gaan. Met drank op reed je dan naar huis. Het was wat dat betreft een gekke tijd. We hadden geen benul van de risico’s. En mijn ouders waren natuurlijk onwetend. Die hadden geen idee wat we deden. Ik ben wat dat betreft iets meer op de hoogte van wat mijn kinderen allemaal uitspoken, tenminste dat denk ik.”

Helemaal weg van BMW
Over de reden waarom hij ooit juist voor BMW koos, hoeft Jo niet lang na te denken. “Nou, vanwege de klapstoelen. Die zaten in die tijd wel in BMW’s en niet in andere auto’s. En die deden het natuurlijk goed bij de dames”, zegt hij lachend. “Daarbij waren het mooie, sportieve auto’s. De eerste BMW kocht ik op het kamp in Gronsveld. Een BMW 1600ti met de nodige gebreken. Door de week had ik de tijd om hem op te lappen, zodat hij het in het weekend weer deed. Want dan had ik hem nodig natuurlijk.” Met de tijd komt de ervaring en ondertussen heeft Jo heel wat technische kennis en een originele E9. De interesse voor BMW heeft Jo ook doorgegeven aan zijn zonen Guy en Alain. “Mijn oudste zoon Alain en ik zijn allebei lid van de BMW-club, maar samen aan een auto werken gaat toch een brug te ver. Ik had ooit de droom toen hij nog klein was, om een klassiek sportmodel samen met hem op te knappen. Maar al snel bleek dat we niet zijn gemaakt om samen te werken. We zijn even eigenwijs. Sleutelen aan een auto gaat toch het beste alleen. En eigenlijk doe ik dat nog liever dan erin rijden.”

Ontdek ook

Monumenten

Ria neemt je mee

Eten en drinken

Koken met Janneke

Festiviteiten

Dyannes tips

Wandelen

Andrés tochten

Meer autoroutes

Autoroutes

Route Mergelland

Deze autoroute is een goed bewegwijzerde route die je zowel per auto als op de fiets kunt doen. De autoroute telt 110 kilometer en de fietsroute telt 127 kilometer.

Route Drielandenpunt

Een route vol mooie bezienswaardigheden. Je rijdt door de Voerstreek, langs het Drielandenpunt en door het Zuid-Limburgse Heuvelland.

 

Wijnroute

Deze bijzondere route voert je langs meerdere wijndomeinen in Zuid-Limburg en België.

 

Inschrijven voor de volgende editie