"Op de mountainbike voel ik me vrij."

Jean Habets uit Sint Geertruid

Als Jean (55) ergens enthousiast van wordt dan is het wel van fietsen. Het liefst doet hij dat op zijn mountainbike terwijl hij het groene Zuid-Limburgse Heuvelland doorkruist. Jean en zijn vrouw Patricia hebben samen twee zonen én een fietsenwinkel. Jean fietste tot zijn achtentwintigste voor verschillende wielrenploegen en Patricia groeide op in een echte fietsfamilie in Stein. Jean heeft dus genoeg fietsroutes in zijn hoofd die absoluut de moeite waard zijn om te delen. Hij tekende zijn drie favoriete routes daarom speciaal voor je uit.

Mijn tips

1

Mountainbikeroute

Deze grensoverschrijdende mountainbikeroute is een echte aanrader volgens Jean. “Ik ga graag van de gebaande paden af en dat is bij deze tocht zeker het geval.”  Jeans route leidt door Libeek en het Belgische Voeren. “Daar in de buurt staat de Huuskesboom: een hele oude kastanjeboom. Die zag er al oud uit toen mijn vader een kleine jongen was en hij is ondertussen tweeëntachtig. Kun je nagaan.” De tocht gaat verder richting Noorbeek. “Het stuk tussen Terhorst en Bruisterbosch is mijn favoriet. Dat loopt als een trein. En als je dan toch in de buurt bent, pik dan bij Bruisterbosch ook even bezienswaardigheid De Galling mee.”

Bekijk fietsroute

2

Racefietsroute

“Voor de renfietsers is dit een mooie route langs de contouren van Eijsden-Margraten, met een klein uitstapje naar het Belgische Moelingen. Het is een afwisselende tocht met lange, rechte stukken en een paar leuke klimmetjes. Je krijgt meteen een goede indruk van de verscheidenheid van de gemeente. Mijn vader vertelde me ooit een leuk weetje over het gehucht De Wesch waar je tijdens de route doorheen fietst. Het gehucht bij Noorbeek is bewust gebouwd rondom de bron van het riviertje de Noor. Hier konden bewoners de was doen. ‘Wesch’ is dan ook Noorbeeks dialect voor ‘was’.”

Bekijk fietsroute

3

Recreatieve fietsroute

Ook voor de recreatieve fietsers heeft Jean een mooie route paraat. “Tijdens deze tocht kom je langs een paar bijzondere bezienswaardigheden.” Jean noemt De Galling in de buurt van Bruisterbosch als voorbeeld. Hier staat een kunstwerk dat herinnert aan de hoge galg die in de achttiende eeuw in dit gebied heeft gestaan. Daarnaast wijst hij op de Van Tienhovenmolen in de buurt van het gehucht Wolfshuis bij Bemelen. Tussendoor kun je genieten van de groene omgeving en de historische dorpskernen. “Kortom,” zegt Jean “genoeg te zien.”

Bekijk fietsroute

"Thuis was ik degene die alles wist over fietsen."

In het Geuldal tussen de Cauberg en de Keutenberg vind je de fietsenwinkel van Jean en Patricia: Cycles Jean Habets. Jeans passie voor fietsen begon echter al in zijn geboortedorp Moerslag. “Ik was als kleine jongen nogal eenkennig. Op de trappers in de buitenlucht kon ik mijn ei kwijt. Daar voelde ik me vrij.”

Kameraadschap
Jean zit aan de eetkamertafel. Boven hem hangt een grote foto op canvas gedrukt. Twee fietsers komen hand in hand juichend over de finish. De ontlading straalt van hun gezichten. Jean draait zich om en wijst naar de mannen op de foto. “Dat ben ik en die andere is mijn jongere broer Gerrit. Hier finishten we vorig jaar onze laatste etappe van de ‘Transalp Challenge’ in Italië.” Jean legt uit dat hij toen, op zijn vierenvijftigste, nog een laatste keer wilde meedoen aan de Transalp Challenge. Een mountainbikerace van een week die van Zuid-Duitsland, dwars door de Alpen, eindigt bij het Gardameer in Italië. Het is een ruige tocht die je vanwege de veiligheid verplicht in koppels moet afleggen. “Samen met mijn broer ging ik die uitdaging aan.” Jean is in die tijd net hersteld van gezondheidsklachten, dus een goede en veilige voorbereiding is cruciaal. “We deden het puur voor onszelf. Gerrit en ik zijn allebei bloedfanatiek. We zijn echt aan elkaar gewaagd”, lacht Jean. Dat de broers uiteindelijk tweede zouden worden van de Transalp Challenge in hun klassement had niemand gedacht. Ook Jean niet. Hij glundert: “Dat je samen zoiets kunt neerzetten, daar is echt kameraadschap voor nodig. Het was een intense tocht vol hoogte- en dieptepunten. Dat alles samen maakte het grandioos!”

“Hier leef ik met mijn familie in een prachtige regio, vol natuur, ruimte en vrijheid.”
“Hier leef ik met mijn familie in een prachtige regio, vol natuur, ruimte en vrijheid.”

Liefde voor buiten
Je zou misschien denken dat Jean uit een echte fietsfamilie komt. Het tegendeel is waar. Hij is namelijk degene die zijn familie met het spreekwoordelijke fietsvirus heeft aangestoken. Jean vertelt: “Ik ben opgegroeid in Moerslag waar mijn ouders een boerderij hadden. Mijn vader en ooms keken graag wielrennen op tv maar meer dan dat, was het bij ons thuis niet. Ik vond er als jongetje niet veel aan, maar genoot wel van het buitenleven. En de fiets was het ideale vervoersmiddel om erop uit te gaan. Ik ging met mijn vader op de fiets naar het veld en ging ermee naar school.” Moerslag is een buurtschap en beschermd dorpsgezicht bij Sint Geertruid. Het telt zo’n twintig woningen die zijn gebouwd aan een slingerende stijgende weg. Wellicht onbewust, maar toen al een mooi oefenparcours voor de kleine Jean. Zijn enthousiasme voor fietsen is daarna alleen maar gegroeid. “Vanaf mijn veertiende ben ik wedstrijden gaan rijden. Ik was in het begin maar een mager mannetje”, grapt Jean. “Ik was dus niet zo goed maar gelukkig kwam dat later vanzelf. Uiteindelijk ben ik professioneel fietser geworden en heb op de Tour de France en de Vuelta na, alle klassiekers gereden.”

Aanstekelijk enthousiasme 
Jeans enthousiasme werkt aanstekelijk, logisch dus dat zijn zonen, neefjes en broer ook aan het fietsen zijn geslagen. Maar achter een enthousiaste man staat in dit geval een nog fanatiekere vrouw. “Patricia komt uit een echte wielerfamilie. Via haar broer die ik kende van het fietsen, heb ik haar leren kennen.” Jean realiseert zich hoe klein het wereldje is en lacht. “In haar familie fietsten ze allemaal. Dat was wel gek toen ik daar voor het eerst kwam. Thuis was ik degene die alles wist over fietsen, ik vertelde mijn vader, broer en oom hoe het zat. Maar bij Patricia thuis wisten ze het allemaal beter.” Jean lacht: “Haar vader ging míj vertellen hoe de vork in de steel zat.”

We hebben het goed 
Tegenwoordig is Jean een echte mountainbike liefhebber. “Onze winkel is gespecialiseerd in race en All Terrain Bikes (ATB). In de tijd dat ik professioneel fietste was dit nog niet zo populair. Het leuke aan mountainbiken is dat je nog dichter bij de natuur zit. Je rijdt niet over asfalt maar door de modder.” Terwijl Jean zijn drie favoriete fietsroutes geconcentreerd uittekent op een kaart aan de eetkamertafel, geeft hij uitleg over de bezienswaardigheden op de routes. Hij komt tot de conclusie: “We beseffen ons vaak niet hoe goed we het hier hebben. Tijdens mijn fietscarrière zat ik veel in buitenland. Wat ik daar allemaal gezien heb: leed, verloedering en de grote kloof tussen arm en rijk. Hier leef ik met mijn familie in een prachtige regio, vol natuur, ruimte en vrijheid.” Wat dat betreft lijkt Jean nog op die kleine jongen van vroeger, die toen al genoot van de vrijheid op zijn fiets in het Zuid-Limburgse Heuvelland. “Het enige wat ik iets minder vind aan hier wonen is de winterkou.” Jean grapt: “Maar Sint Geertruid is een goed alternatief voor Italië.”

Ontdek ook

Festiviteiten

Eropuit met Anton

Monumenten

Joeps historische plekjes

Eten en drinken

Hotspots met Rowena

Wandelen

Op pad met Peter

Meer fietsen

Fietsverhuur

Bike Service Eijsden

Wilhelminastraat 84
6245 AX Eijsden
t: +31(0)43 4092916
info@bikeserviceeijsden.com
www.bikeserviceeijsden.com

De Moosjtum

Catharinastraat 9
6245 LB Oost-Maarland
t: +31(0)6 51138738
info@buitengoed.nu
www.buitengoed.nu

Fietsshop Heuvelland

Bergstraat 13
6262 NV Banholt
t: +31(0)43 4571443
www.fietsshopheuvelland.nl

Fietswinkels

Bike Service Eijsden

Wilhelminastraat 84
6245 AX Eijsden
t: +31(0)43 4092916
info@bikeserviceeijsden.com
www.bikeserviceeijsden.com

Broqua Rijwiel- en Bromfietsenhandel

Rijksweg 5-A
6269 AA Margraten
t: +31(0)43 4589089
info@broqua.nl
www.broqua.nl

Fietsshop Heuvelland

Bergstraat 13
6262 NV Banholt
t: +31(0)43 4571443
www.fietsshopheuvelland.nl

Framed

Tromputte 10
6269 BC Margraten
t: +31(0)43 3110282
info@frmd.nl
www.frmd.nl

Inschrijven voor de volgende editie