"Ik geniet van het contact met buiten en de Voerstreek om de hoek."

Peter van der Heijden uit Mheer

Als jonge man verhuist Peter (57) vanuit Brabant naar Zuid-Limburg. De rust en ruimte van deze regio houden hem al achtendertig jaar hier. Sinds 2007 kan hij als schaapsherder echt genieten van de vrijheid en de natuur. “Ik vind het heerlijk om buiten te zijn, dan kom ik tot rust. Mijn werk laat dit gelukkig toe, maar niet iedereen heeft die luxe. Wandelen in je vrije tijd is dan een perfect alternatief.” Peter deelt daarom graag zijn drie favoriete wandelingen met je.

Mijn tips

1

Route Bemelen

“Tijdens deze wandeling loop je langs leefgebieden van een aantal bijzondere diersoorten, waaronder de vroedmeesterpad. Bij zonsondergang hoor je de mannetjes roepen. Ze maken een kort fluitend geluid om de vrouwtjes aan te trekken. Van origine komt deze soort alleen in Zuid-Limburg voor, maar hij is ondertussen op meerdere plekken in Nederland uitgezet. Bij Bemelen en Cadier en Keer wandel je vervolgens door het leefgebied van de geelbuikvuurpad en de oehoe. Het intieme karakter van het landschap rondom Bemelen, met de mooie doorkijkjes, spreekt mij in het bijzonder aan.”

Bekijk wandelroute 12,9 kilometer
 

2

Route Mheer

“Deze route lopen Lara en ik vaak. De route loopt nagenoeg langs ons huis in Mheer, dus dat is heel praktisch. Daarnaast is het een heel afwisselende en mooie wandeling, die gedeeltelijk over Belgisch grondgebied loopt. Ik kom graag in de Belgische Voerstreek. Het gebied grenst bijna in zijn geheel aan Eijsden-Margraten, maar heeft een heel eigen karakter. Wanneer je beide gebieden combineert in één wandeling heb je het beste van twee werelden.”

Bekijk wandelroute 13,8 kilometer

3

Route Sint Geertruid

“Dit is een mooie route met verrassende vergezichten over het Maasdal. Er zijn diverse interessante geologische plekken te vinden, bijvoorbeeld groeve Blankenberg. Daar is een bijzondere vuursteenlaag te zien. Ook komen daar de formatie van Gulpen en Maastricht zichtbaar bij elkaar. Verder doorkruis je ter hoogte van Rijckholt de Schone Grub, een tijdlang frequent bezocht door geologen in opleiding. Het pad dat het gebied doorkruist, ken ik dan ook als het ‘geologenpad’. In de buurt vind je ook de zogeheten Henkeput en de prehistorische vuursteenmijn. Als je er oog voor hebt, kun je in het Savelsbos prehistorische vuursteenateliers ontdekken, erg bijzonder.”

Bekijk wandelroute 16,8 of 12 kilometer

"Mijn hond wist al hoe hij schapen moest drijven, maar ik nog niet."

In het leven van Peter is de constante zoektocht naar dynamiek een terugkerend thema. Hij verdiept zich tijdens zijn leven in de mens, de techniek en de natuur. Breed geïnteresseerd als hij is, lijkt hij zijn passie te hebben gevonden. Het leven biedt als schaapherder, vader en partner namelijk nog genoeg uitdagingen.

Vakwerkhuis vol verrassingen
In hun diepe, smalle tuin met uitgestrekt zicht op de aangrenzende weilanden wordt al snel duidelijk dat ook hier nog een uitdaging wacht. Alleen een cementdekvloer met in het midden een grote historische schouw, verklappen dat hier ooit een huis heeft gestaan. Net als de oude foto’s aan het poortje bij de ingang. “Weet waar je aan begint als je een oud vakwerkhuis koopt”, grijnst Peter. “Lara en ik hebben nu onze handen vol aan de verbouwing. Balk voor balk hebben we het huis afgebroken. Het houten skelet wordt nu volledig  gerestaureerd. Daarna bouwen we het weer helemaal opnieuw op vanaf de grond”, legt hij uit, terwijl dochter Amber vrolijk om hem heen dartelt. “Het is wel speciaal wat je allemaal tegenkomt bij zo’n verbouwing. Er blijkt namelijk een historische kelder onder het huis te zitten.” Peter wijst naar het gat in de vloer waar een stenen trapje en een gewelfd, veldbrandstenen plafond te zien zijn. “Als alles straks af is, hebben we hier echt iets moois staan.” Hun toekomstige woning is nu nog een kale plek in de straat. De vakantiewoning ernaast fungeert tijdelijk als hun huis. Peter wijst ernaar en zegt: “Vroeger waren dit stallen. Nu wonen wij hier, maar in de toekomst wordt dit weer een vakantiewoning.”

Ruimte en contact met buiten
Op het terras achter hun tijdelijke woning kijkt Peter tevreden om zich heen: “We zitten hier goed. We hebben alle ruimte en wonen in een groene omgeving. Er is plek voor onze honden en kippen en achter de tuin ligt nog een wei waar de paarden van Lara staan. Ik geniet hier echt van het contact met buiten en de voerstreek om de hoek. Ik neem dus ook graag de tijd om thuis te zijn en zorg twee dagen per week voor onze dochter Amber. We hebben hier voor kunnen kiezen omdat ik eigen baas ben en Lara een goede baan heeft.” Amber voert ondertussen aan de tuintafel een toneelstukje op met haar speelgoedpaardjes. Peter kijkt ernaar en zegt met een glimlach: “Ik ben inmiddels zevenenvijftig en vind ik het belangrijk om mijn dochter te zien opgroeien.”

“Mensen hebben een romantisch beeld bij het beroep schaapherder."
“Mensen hebben een romantisch beeld bij het beroep schaapherder."

Idealist
Een idealistische levensinstelling en de behoefte aan ruimte en vrijheid heeft Peter altijd al gehad. Maar de schapen zijn er pas later bij gekomen. “Als negentienjarige startte ik mijn loopbaan als psychiatrisch verpleegkundige en verhuisde ik van het Brabantse Deurne naar Zuid-Limburg. Acht jaar werkte ik in de psychiatrie en woonde ik in Maastricht. Maar zowel in mijn werk als mijn woonplek miste ik ruimte en vrijheid. Na een beroepskeuzetest bleek dat ik boer moest worden of de techniek in moest gaan. Ik liet me omscholen en tussen mijn 27ste en mijn 47ste verdiepte ik me onder andere in architectonisch ontwerpen, werkte als cv-ketel ontwikkelaar aan nieuwe milieuvriendelijke ontwerpen en ging later aan de slag bij de Technische Universiteit Eindhoven  als hoofd van de studentenwerkplaats van de faculteiten Bouwkunde en Industrial design.”

Schapen hoeden
Maar het buitenleven blijft lonken. “Inmiddels was ik al verhuisd naar Bemelen. Daar had ik een aantal hobbyschapen in de tuin. Ik was in die tijd erg geïnteresseerd in landschapsbeheer en ik had vanwege mijn schapen een abonnement op het tijdschrift Schaap. Daar stond een artikel over stadsbegrazing in dat me niet meer los heeft gelaten. Het ging over het beheer van het groen in de stad door middel van schapen. Ik heb toen contact gezocht met het bedrijf in het artikel en mocht stage komen lopen. Ik wist toen nog niks van schapen hoeden. Ik verdiepte me erin, kocht een hond en een kleine kudde schapen en ben gaan oefenen. Peter corrigeert zich: eigenlijk gingen zij met mij oefenen. Mijn hond wist al hoe hij schapen moest drijven, maar ik nog niet”, lacht hij. “Nu zijn we tien jaar verder en heb ik bijna duizend schapen door heel Zuid-Limburg staan en kunnen we er goed van leven.”

Romantisch beroep
Peter houdt van zijn vak, maar wil het heersende beeld over zijn beroep wel wat nuanceren. “Vaak hebben mensen een heel romantisch beeld bij het beroep schaapherder. Ik struin heus niet dagen door de weilanden alleen met mijn honden en schapen. Het is echt een bedrijf waarvoor ik verantwoordelijk ben.” Op de vraag hoe dat dan in zijn werk gaat antwoordt Peter: “Ik doe enerzijds aan landschapsbeheer met mijn schapen als instrument. Doordat de schapen grazen houden ze het gras kort zonder dat er milieubelastende machines aan te pas komen. Daarnaast worden ze telkens verplaatst naar een nieuwe plek met vers gras waardoor ze via hun vacht op natuurlijke wijze zaden van planten verspreiden. Dit bevordert de diversiteit van de natuur. Natuurdiversiteit draagt op haar beurt weer bij aan een goed leefklimaat voor andere dieren, insecten en mensen. Anderzijds is Sjoen Graas gewoon een boerenbedrijf. Ik ben verantwoordelijk voor de  vermeerdering, de verzorging en de gezondheid van mijn schapen en heb de zorg over mijn honden. Ik vind het een prachtig beroep. Je moet overzicht kunnen bewaren over je verschillende kuddes die verspreid over de regio staan en ontzettend flexibel zijn. Iedere dag weer word ik op verschillende manieren uitgedaagd in mijn werk.” Dochter Amber begint ondertussen een beetje ongeduldig te worden. Peter pakt haar op schoot: “Ik ben een veelzijdig persoon met veel verschillende interesses, maar sinds een aantal  jaren ben ik samen met Lara bezig aan het mooiste en belangrijkste in ons leven. Dat zijn onze dochters Emoyeni en Amber.”

Caption

Ontdek ook

Fietsen

Jeans favoriete routes

Festiviteiten

Eropuit met Anton

Monumenten

Joeps historische plekjes

Eten en drinken

Hotspots met Rowena

Meer wandelen

Routes

RouteYou

Bekijk hier een interactieve kaart met wandel- en fietsroutes in en om de gemeente.

Wandelgids Zuid-Limburg

Op deze website zijn honderden leuke wandelingen te vinden. Jos Wlazlo, inwoner van de gemeente, voorziet de website van actuele wandelroutes door heel Limburg, de Voerstreek, land van Herve, Ardennen en de Eifel.

Wandelroutes VVV Zuid-Limburg

Ook in de rest van het Zuid-Limburgse landschap zijn er prachtige routes te bewandelen. Vind hier een uitgebreid overzicht.

Inschrijven voor de volgende editie