Terug naar ontdekken

Festiviteiten

"Onze tradities zijn niet vanzelfsprekend, samen houden we ze in stand."

Anton Janssen uit Oost-Maarland

Anton (53) is economieleraar in Maastricht, fruitboer in Oost-Maarland en voorzitter van Harmonie Sainte Cécile in Eijsden. Samen met zijn vrouw Marilou (54) en dochters Janne (23) en Emma (20) woont hij in Oost-Maarland. “We hebben hier een ontzettend rijk verenigingsleven dat bijdraagt aan het unieke karakter en de leefbaarheid van de streek.” Als echte verenigingsman weet hij waar je moet zijn dit seizoen. Deze drie festiviteiten mag je volgens Anton niet missen.

Mijn tips

1

De Magische Klarinet

“De Magische Klarinet is een muzikale uitvoering van klarinettist Arno Piters en zijn masterclassstudenten en wordt georganiseerd door Stichting Chrisjteijn uit Eijsden. September is ieder jaar weer de start van het nieuwe culturele seizoen. Iedereen is terug van vakantie en gaat weer naar school of aan het werk. Ook de verenigingen pakken hun activiteiten weer op. Ik zie het als een frisse start met nieuwe evenementen en festiviteiten in het verschiet. Ik ga dan ook graag uit in eigen gemeente. We hebben hier een ontzettend rijk verenigingsleven en er worden veel culturele activiteiten georganiseerd. Een bezoek aan voorstelling De Magische Klarinet is dan een mooie aftrap.”

De Magische Klarinet
25 september 2016
Kapel van het Ursulinenconvent, Eijsden

2

Kunstexpositie Energy Cross Border

“De herfst is een prachtige overgangsperiode die je goed kunt waarnemen in de natuur om ons heen. Ik raad bewoners en bezoekers aan het mooie van cultuur en natuur te combineren. Breng een bezoek aan schilderijenexpositie Energy Cross Border in het Ursulinenconvent in Eijsden. En combineer dit bezoek met een mooie wandeling. Loop bijvoorbeeld door de Eijsder Beemden langs de Maas; aan de overkant van de rivier zie je een prachtige bosrand in herfstkleuren op Belgisch grondgebied. Of wandel door de imposante bomenlanen bij het kasteel in Eijsden die dit seizoen oranje, geel en rood kleuren.”

Kunstexpositie Energy Cross Border
29 oktober tot en met 13 november 2016
Kapel van het Ursulinenconvent, Eijsden

3

Gala- jubileumconcert Koninklijke Harmonie Sainte Cécile

“Gaandeweg het herfstseizoen komt natuurlijk ook het nieuwe carnavalsseizoen dichterbij. Ter ere van het jubileumweekend van carnavalsvereniging de Druugsjliepers, die 6 x 11 jaar bestaan, geeft Harmonie Sainte Cécile samen met hofkapel Roed is Droof, Beppie Kraft en Jack Vinders een sfeervol galaconcert. Een leuk muzikaal evenement met toegankelijke muziek voor iedereen. Als voorzitter van de harmonie raad ik dit concert dus van harte aan. Daarnaast zijn er de rest van het weekend nog veel meer activiteiten rondom het jubileum van Carnavalsvereniging Druugsjliepers.”

Gala-jubileumconcert Koninklijke Harmonie Sainte Cécile
26 november 2016
Cultureel Centrum, Eijsden

Meer festiviteiten

JT Anton Janssen 5392 (1320 x 600)

"Mooie herinneringen uit je jeugd brengen je terug naar je wortels."

Hoewel Anton sterk is verbonden aan het verenigingsleven in Eijsden, is hij niet weg te slaan uit zijn geboortedorp Oost-Maarland. Anton licht trots toe: “Oost-Maarland is een klein, maar aantrekkelijk dorp. De mensen van ons dorp hebben namelijk de kracht om de tradities, school en kerk in stand te houden.”

Geboren en getogen
De kleine cour voor het huis van Anton en zijn gezin ligt er verzorgd bij. “De meeste mensen komen gewoon achterom hoor,” zegt Anton terwijl hij richting de achterkant van het huis de tuin inloopt. Daar ligt nog een veel grotere cour die de geschiedenis van Antons woning en tuin meteen blootlegt. “Mijn vader is in dit huis geboren en getogen, hij is opgegroeid op deze boerderij. Ik ben hier verderop in de straat opgegroeid maar kreeg later de kans dit huis te kopen. Deze plek is me zo eigen. Vroeger liep ik hier als kleine jongen in en uit met mijn vader bij oma en nu woon ik hier al jaren met mijn eigen gezin. Je staat er misschien niet elke dag zo bij stil, maar het is wel bijzonder.” Een echt boerenbedrijf is het allang niet meer bij Anton thuis. Maar hij heeft er wel iets van weten te behouden. “Ik heb een klein fruitteelt- en landbouwbedrijfje. Mijn ouders hebben dat altijd gehad dus ik houd het graag in stand. Bovendien vind ik het leuk om te doen. Het biedt wat afwisseling met mijn werk als docent en geeft een bepaalde vrijheid. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om kersen te plukken.” Anton probeert dit stukje erfgoed ook aan zijn dochters mee te geven. Hij lacht: “Wat ze er mee doen, is een tweede.”

JT Anton Janssen 5558 (720 x 480)

Herinneringen koesteren
Op de vraag wat Oost-Maarland zo speciaal maakt, antwoordt Anton: “Met de tradities, festiviteiten en verenigingen die nauw verbonden zijn met de gemeenschap groei je als kind op. Je doet hieraan mee en leert ze waarderen. Later worden dat mooie herinneringen over verbondenheid en samen het leven vieren.” Anton noemt vervolgens als voorbeeld de Bronk. Een van oorsprong katholiek feest dat in Oost-Maarland plaatsvindt op de eerste zondag van juli. Inwoners zijn wekenlang bezig met de voorbereidingen en tijdens de bronkdagen trekt er een processie door het dorp, hangen de vlaggen uit en wordt er feest gevierd. “Aan de Bronk hier in Oost hebben mijn vrienden, familie en ik prachtige herinneringen. Die vergeet je nooit dus daar zet je je voor in, daar kom je voor terug en dat geef je door aan je kinderen. De Bronk wordt gevoed door de jeugd, dat is prachtig om te zien. Ik merk dat aan mijn eigen dochters die ook graag deze traditie in stand willen houden, hoe klein die ook nog maar is. Daarin zit denk ik de kracht van een gemeenschap.”

JT Anton Janssen 5480 (720 x 480)

JT Anton Janssen 5437 (720 x 480)
“Het kersen plukken is een welkome afwisseling met mijn werk als docent.”

Verbondenheid met Sainte Cécile
Bij het in stand houden van de gemeenschap en haar tradities is het verenigingsleven volgens Anton heel belangrijk. “Oost-Maarland bestaat uit het buurtschap Oost en het buurtschap Maarland. Van oudsher is Oost altijd al nauw verbonden geweest met het Eijsdense verenigingsleven. De boeren in Oost pachtten vroeger land van de Graaf in Eijsden. Zij waren dus op een bepaalde manier verbonden aan de grafelijke familie. Dat gold ook voor hun sociale leven. In Maarland hadden de boeren eigen land. Zij waren minder afhankelijk, dus ook in de manier waarop ze hun sociale leven invulden.” Volgens Anton zijn mensen zich hier inmiddels minder van bewust, maar toch is deze sociale verbondenheid ook nu nog terug te zien in de gemeenschap. “Veel inwoners van Oost zijn bijvoorbeeld lid of betrokken bij Harmonie Sainte Cécile uit Eijsden die nu nog steeds onder presidentschap van de grafelijke familie staat.”

JT Anton Janssen 6087 (720 x 480)

JT Anton Janssen 6119 (720 x 480)

Doen wat bij je past
Als echte man uit Oost is ook Anton als kleine jongen al actief bij Sainte Cécile. In de volksmond bekend als ‘de Roej’. Samen met vijf goede vrienden uit het dorp speelt hij tot zijn achttiende klaroen bij het trommel-klaroenkorps van Sainte Cécile. Anton lacht: “Als puber vond ik voetballen ineens belangrijker. Bovendien wilde ik me meer richten op mijn studie. Toen ben ik een paar jaar gestopt.” Anton voegt toe: “Je ziet trouwens vaker in verenigingen, ook bij Sainte Cécile, dat jonge mensen die van kleins af aan erbij zijn op een gegeven moment stoppen. Ze krijgen gewoon andere interesses en dat is ook niet erg. Als jongere is het belangrijk jezelf te ontwikkelen en nieuwe of andere dingen te proberen. Je komt dan vanzelf uit bij wat echt bij je past.”

Ontdek ook

JT Jean Habets 5236 (780 x 400)NIEUW

Fietsen

Jeans favoriete routes

JT Story telling met Joep Leerssen 8817 (400 x 400)NIEUW3

Monumenten

Joeps historische plekjes

JT Story telling met Ralph en Rowena 9254 (400 x 400)NIEUW2

Eten en drinken

Hotspots met Rowena

JT Peter van de Heijden 5158 (400 x400)

Wandelen

Op pad met Peter

Meer Festiviteiten

Samen vieren we het leven!

Herfst 2017

Expositie Stichting Heemkunde Tebannet

12 november

Expositie Stichting Heemkunde Tebannet (Banholt)

zondag 12 november, Harmoniezaal Banholt

Lees meer

Hoogtep_Sinterklaas intocht Eijsden-Margraten

18 november

Intocht van Sinterklaas (Eijsden)

zaterdag 18 november, Bat, Eijsden

Lees meer

Slipjacht Mheer

18 november

Slipjacht (Mheer)

zaterdag 18 november, Kasteel Mheer

Lees meer

Concert jonge lokale musici

19 november

Jonge muzikanten op podium! (Eijsden)

zondag 19 november, Ursulinenconvent

Lees meer

kerstmarkt Mesch

25 november - 10 december

Kerstmarkt (Mesch)

zaterdag 25 november - zondag 10 december, De Laathof

Lees meer

cittaslow0473

3 december - 17 december

Kerstmarkt Mergelgrot (Cadier en Keer)

zondag 3 december - zondag 17 december, Landgoed Heerdeberg

Lees meer

Bekijk alle hoogtepunten van dit seizoen

Inschrijven voor de volgende editie